2 GHz-es VIA C4 2002. második felében?

2 GHz-es VIA C4 2002. második felében?

2001. június 16. 16:08, Szombat
[Register] A VIA Technologies x86-os processzorjai elérik, sőt feltehetően túl is szárnyalják a 2 GHz-es órajelhatárt a jövő év második felében, a társaság Esther kódnevű C4 processzorjaival.

A VIA ütemtervének legújabb bejegyzéséről egyelőre nem túlzottan sokat lehet tudni, de a VIA Hardware a következő információt közölte: "Az Esther processzormagja a C5Y lesz, és a chip 100 nm-es eljárással fog készülni."

Az Esther a VIA eddigi terveiben is szereplő C5X maggal készülő Nehemiah, azaz legújabb, hivatalos nevén a VIA C4 utódja lesz. A Nehemiah az idei év végén jelenik meg 130 nm-es technológiával, és 1,2 GHz-es órajellel. A C4 processzormagok a C3 jelenlegi 12-lépcsős utasítás-futószalagja helyett meghosszabbított 17-lépcsős csővezetéket fognak tartalmazni, amely a nagyobb órajelek elérhetősége szempontjából fontos újítás. A C4 128 KB L1, valamint 256 KB L2 cache gyorsítótárral fog készülni, amelyek a processzormagra lesznek integrálva. Az új chipek két SIMD (Single Instruction Multiple Data - Egy utasítás sok adat(on elvégezve)) egységet fognak tartalmazni, amelyek kompatibilisek lesznek az Intel SSE utaításaival.

A VIA lépései egyértelműen azt célozzák, hogy a társaság processzorai végre magasabb sebességfokozatba kapcsoljanak, és alkalmasak legyenek egy digitális szórakoztatóközpontot megtestesítő PC kifogástalan kiszolgálására. Az új SIMD egységek implementálása a C4 processzorokba többek között ezt a manapság mindenki által követett "digitális szórakoztatóközpont" irányvonalat veszik célba, és várhatóan jelentős teljesítménynövekedést fognak elérni a multimédia alkalmazásokban.

A közelebbi jövőt illetően a VIA következő C3 processzora, a C5C/Samuel 3/Ezra a következő negyedévben jelenik meg 900 MHz-es órajellel, amelyet a társaság nemsokkal később 1100 MHz-re növel. Az új processzorok a jelenlegi C3-akkal egyezően 128 KB L1, valamint 64 KB L2 gyorsítótárat tartalmaznak majd, de már az új, 130 nm-es technológiával fognak készülni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások