Lelassul az európai mobilipar fejlődése?

Lelassul az európai mobilipar fejlődése?

2001. június 19. 07:07, Kedd
[EBNews] Hosszú évekig tartó, óriási ütemű növekedést követően az európai mobiltelefon-piacot a jövő évtől drasztikus visszaesés fogja sújtani, áll egy nemrégiben kiadott jelentésben.




A DoCoMo 3G telefonjai jelenleg nem használhatóak

A Strategis Group piackutató cégcsoport napokban kiadott tanulmánya szerint az évek óta igen lendületesen, mondhatni robbanásszerűen növekvő mobiltelefon-piac 2002-től kezdve fokozatosan, de meglehetősen gyors ütemben vissza fog esni. A piac forgalma a jelentés szerint nem fog csökkenni, mindössze arról van szó, hogy az idáig tapasztalható gyors ütemű növekedésnek végeszakad.

Az európai mobiltelefon-előfizetők száma idén várhatóan 22,85%-kal fog gyarapodni a tavalyi évhez képest, áll a Strategis Group jelentésében. A mobiltelefon-ipar 2002-ben azonban már csak 11,2%-kal fog növekedni, amely éves szinten értendő növekedés 2003-ra 8,3%-ra, 2004-ben 6,8%-ra, 2005-ben 6,3%-ra, 2006-ban 5,9%-ra, 2007-ben 5,2%-ra, 2008-ban pedig 4,8%-ra csökken majd, közölte a társaság.

2001. második felétől Európa nagyobb országai elkezdenek átállni a 3G (3. generációs) mobilhálózatokra, amelynek első lépcsőfoka a 2.5G-ként is említett GPRS szolgáltatás bevezetése lesz. "A GPRS sikere elengedhetetlen lesz már 2001. végére" - mondta Jake Saunders, a Strategis Group azon elemzője, aki a mobilpiac változásait követi nyomon maximális precizitással. "Amennyiben ez nem történik meg, a mobil kommunikációs ipar kilátásai jó időre elbizonytalanodhatnak."

A jövő hálózatának tekintett 3G az utóbbi időben igen sokat veszített népszerűségéből Európában. A szolgáltatók a rendkívül magas költségek miatt aggódnak, a felhasználók pedig azért, mert tudják, hogy mindezt nekik kell majd megfizetni. A szolgáltatók a költségek csökkentése érdekében közös hálózatok kiépítését tervezik, de hogy ezek hol valósulnak majd meg és hol nem, azt jelenleg nem lehet tudni. A technológia előfutárának tartott GPRS körül sincs minden a legnagyobb rendben, a technológia egyesek szerint ugyanis nem nyújtja azt, amit ígér, költségei viszont jóval magasabbak lesznek a korábban tervezettnél.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások