Sikertelen a Bluetooth technológia

Sikertelen a Bluetooth technológia

2001. június 19. 07:21, Kedd
[CNN] A rövidtávú vezeték nélküli adatátviteli technológia, a Bluetooth bemutatása óta már jó pár év eltelt, hiszen, ha visszaemlékezünk, már 1999-ben, az őszi Comdex számítástechnikai kiállításon megjelentek az első Bluetooth támogatással rendelkező különböző eszközök. A technológiában rejlő képességek a szakértők szerint is elég meggyőzőek, ám a Bluetooth ennek ellenére sem terjedt el világszinten, pedig alkalmazásával a mobiltelefonok, a kéziszámítógépek, nyomtatók és még számtalan egyéb elektronikus eszköz esetében véglegesen el lehetne felejteni az adatkábelek alkalmazását.

A szakértők azzal próbálják magyarázni a Bluetooth technológia eddigi relatív sikertelenségét, hogy a technológia sajnos nem találta meg a saját piacát, ami leginkább annak köszönhető, hogy a Bluetooth chipek, és ebből kifolyólag a Bluetooth technológiával rendelkező termékek is elég drágák maradtak az elmúlt időkben. A Bluetooth eddigi sikertelenségében sokak szerint az is nagy szerepet játszhat, hogy a technológia bizonyos mértékben a 802.11b vezeték nélküli hálózati szabvánnyal konkurál a piacon, bár ezt a Bluetooth eszközök gyártói cáfolják.


Természetesen a Bluetooth technológia sikertelensége nem jelenti azt, hogy manapság napról napra ne jelennének meg olyan új eszközök, melyek már Bluetooth képességekkel rendelkeznek. A technológiának még mindig van esélye arra, hogy széles körben elterjedjen, hiszen amennyiben a közeljövőben egyre több Bluetooth-os termék kerül forgalomba, akkor a Bluetooth chipek gyártását fokozni lehet, ami értelemszerűen magával hozza az ilyen termékek árának zuhanását is.

A napokban Monte Carloban megrendezésre került 2001-es Bluetooth Konferencián a már szebb napokat is látott Palm cég bemutatott egy olyan bélyegméretű Bleutooth kártyát, melynek segítségével a Palm m500-as, valamint a Palm m505 típusú kéziszámítógépek között kilenc méteres körzetben vezeték nélküli kapcsolat alakítható ki. A Palm cég tehát a Bluetooth technológia segítségével szeretné népszerűsíteni saját kéziszámítógépeit, melyekből mára elég nagy raktárkészlet halmozódott fel a Palmnál. A Santa Clara-i székhelyű Palm az új Bluetooth kártya gyártását hamarosan megkezdi, így az idei év végén körülbelül 150 dolláros árom már meg is lehet vásárolni az új Palm kiegészítőt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások