Jönnek a Tualatin processzorok

Jönnek a Tualatin processzorok

2001. június 21. 10:27, Csütörtök
[ZDNET] A világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott Intel a napokban szépen csöndben elkezdte az új Pentium III-as processzorok asztali számítógépekbe szánt változatának szállítását, mely processzorok legfontosabb tulajdonsága, hogy a korábbi Pentium III-as chipekhez képest fejlettebb gyártási technológiával gyártják őket, ami a frekvencia növekedése mellett a fogyasztás csökkentését is eredményezi.

A Tualatin kódnevet viselő új Pentium III-as processzorok az Intel első olyan chipjei, melyek már napjaink legfejlettebb 0,13 mikronos gyártási technológiájával készülnek, és amelyek feladata az lesz, hogy idővel felváltsák a korábbi 0,18 csíkszélességű Intel processzorokat. Az új chip csökkentett csíkszélessége egyébként nem csak nagyobb frekvenciát és csökkentett fogyasztást tesz lehetővé, hanem ezáltal jelentős mértékben csökken a processzor által termelt hőmennyiség is, vagyis az új Tualatin chipek ideális megoldást jelentenek majd a különböző hordozható számítógépekben is.

Az Intel fejlesztői büszkék arra, hogy az új Pentium III-as processzorokban már réz csatlakoztatásokat alkalmaznak, melyekkel egyébként a cég jövőbeli processzoraiban is találkozhatunk majd. A cég képviselői elárulták, hogy a Tualatin magos processzorok sorozatgyártását májusban kezdték meg, a számítógépek gyártásával foglalkozó cégek azonban csak a tegnapi naptól kezdve reklámozhatják az új Intel processzorra épülő termékeiket. Tudni kell, hogy a Tualatin magos új chipek három csoportra oszthatóak, hiszen létezik belőle hordozható számítógépekbe szánt mobil változat, asztali számítógépekbe szánt normál változat, valamint a duálprocesszoros szerverek piacára pozícionált szerver változat. A szerverekbe szánt Tualatin processzor első változata 1,13 GHz-es frekvencián üzemel, és Pentium III márkanév alatt fut, mert a Xeon nevet az Intel fenn kívánja tartani a nagyobb teljesítményű termékek számára.

Különböző források szerint az asztali számítógépekbe szánt új Pentium III-as processzorok marketingjére nem kíván túl sok pénzt költeni az Intel, azonban várhatóan jóval nagyobb hírverés közepette debütál majd július folyamán a mobil változat. A mobil Tualatin chipek 133 MHz-es rendszerbusszal és 512 KB-os másodszintű gyorsítótárral rendelkeznek majd és öt frekvenciájú változatban lesznek kaphatóak: 866 MHz, 933 MHz, 1 GHz, 1,06 GHz, 1,13 GHz. Az új Tualatin processzorok pontos ára egyelőre még nem ismert.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások