ComDot kártya

ComDot kártya

2001. június 26. 10:33, Kedd
[CNN] A Tel-Aviv-i székhelyű ComSense Technologies cég képviselői a napokban egy olyan teljesen újfajta, bankkártyához hasonló kártyát mutattak be, melyet bárki, akár otthonról is használhat, hiszen az eddigi megoldásoktól eltérően a kártya használatához nincs szükség kártyaleolvasó berendezésre.

A kártyán ugyanis található egy kis hangszóró, és egy nyomógomb, melynek megnyomása után a kis kártya a faxgépekhez hasonló hangokat ad ki, mely hangokat a személyi számítógépre telepített szoftver lefordítja magának. A kártya használatba vételéhez tehát nem szükséges pénzt kiadni egy kártyaleolvasóért, hiszen ehhez elég egy személyi számítógép, egy hangkártya, egy mikrofon és a megfelelő szoftver. A fejlesztőmérnökök azonban még azokra is gondoltak, akik esetleg nem rendelkeznek PC-vel, így a kártyát akár telefonon keresztül is lehet használni, ebben az esetben természetesen a vonal másik oldalán kell meglennie a megfelelő eszközöknek.

"Úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű új termék. A legnagyobb előnye az, hogy használatához nincs szükség kártyaleolvasóra, így várhatóan széles körben el fog majd terjedni. A ComSense cég mérnökei egy olyan újdonságot alkottak, melyet számos célra fel lehet majd használni" - nyilatkozta Shalini Chowdhary, a Frost and Sullivan piackutató cég szakértője.

Az ComDot névre hallgató új kártyát elsőként a népszerű MyHealthChannel website-ot üzemeltető iMetrikus cég szolgáltatásaihoz lehet majd felhasználni. A kártyák tulajdonosai az új technológia segítségével lényegében bárhonnan hozzáférhetnek majd különböző titkosított, vagy magánjellegű egészségügyi adatokhoz és információkhoz. Az említett website-ról a felhasználók pillanatok alatt letölthetik az új kártyák használatához szükséges kis programot, mely egyébként leginkább a webböngésző szoftverek esetében használatos pluginekhez hasonlítható. Miután a szoftver feltelepült a számítógépre, a felhasználóknak már csak annyi dolguk marad hátra, hogy megnyomják a kártyán található nyomógombot, és a kártyát odatartsák a számítógép hangkártyájára csatlakoztatott mikrofonra.

A kártya ezután magas frekvenciájú hangok segítségével egy titkosított azonosító kódot visz át a számítógépre. Először egy hosszantartó magas hang, majd ezt követően egy alacsonyabb hangmagasságú hang hagyja el a kártyát, és a számítógép az interneten keresztül máris csatlakozik a ComSense szervereire, ahol a megfelelő PIN-kód begépelése után megtörténik a felhasználó azonosítása.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások