Az STMicro megerősítette a Kyro III-IV chipek alkalmazását

Az STMicro megerősítette a Kyro III-IV chipek alkalmazását

2001. június 28. 03:27, Csütörtök
[Register] Az ST Microelectronics megerősítette, hogy a társaság licenszelni fogja az Imagination Technologies következő két PowerVR grafikus gyorsító generációját is, valamint gyártani fogja az azokra épülő chipeket.

A PowerVR hamarosan kibővül a negyedik, majd később pedig az ötödik sorozattal is. Az ST Micro mindkét generációt használni fogja, akárcsak a mostani harmadikat is, amely a társaság Kyro és Kyro II grafikus processzorainak alapjául szolgál. A PowerVR 4-es sorozata (Series 4) minden valószínűség szerint a Kyro III, vagyis az ST5000 chipek képében fog megjelenni. Bár egyelőre csak kósza híreket hallani róla, a PowerVR ötös sorozata a Kyro IV, vagyis az ST6000 chipek alapja lesz.

A jelenlegi Kyro és Kyro II-es ST Micro chipek az ST4000, illetve ST4500 típusjelzést kapták, a nyáron megjelenő, javított teljesítményű Kyro II pedig az ST4800 típusjelet fogja viselni.

A Kyro III, vagyis az ST5000 várhatóan 250-300 MHz-es órajelen fog üzemelni, és maximálisan 64 MB DDR-SDRAM memóriát támogat majd. Az új chip a Kyro II-höz már nem igazán sokban fog hasonlítani, a fejlesztők szerint ugyanis a mag teljesen át lett tervezve. A Kyro III a PowerVR cserép-alapú megjelenítési technológiáját egy Transforming & Lighting motorral fogja kombinálni, az eredmény pedig egy jóval sokoldalúbb, és gyorsabb chip lesz.


A Kyro processzorcsalád olcsóságához mérten viszonylag nagy teljesíményével igen jelentős támogatást szerzett magának az utóbbi időben. A konkurens nVidia-t mindez nemrég meglehetősen aggresszív fellépésre késztette a társasággal szemben: A társaság közölte, amelyik gyártó Kyro-alapú grafikus kártyát ad ki, az esetleg azt kockáztatja, hogy nem kap több nVidia GeForce X chipet. A Kyro chipek olcsósága miatt az nVidia leginkább az alsókategóriás videókártyák terén elért pozícióját félti.

Az nVidia egyébként rendelkezik saját, a Kyro-ban alkalmazotthoz hasonló cserép-alapú megjelenítési technológiával. A Gigapixel technológiáját az nVidia a csődbe ment 3dfx felvásárlásával szerezte meg. A 3dfx 2000. márciusában vette meg a Gigapixelt mintegy 186 millió dollárért, de a felvásárlással nyert technológia sosem kerülhetett alkalmazásra. A Gigapixel technológiája igéretesnek indult, az nVidia azonban a mai napig sem adott hírt alkalmazásáról.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások