ATI Radeon 2 információk

ATI Radeon 2 információk

2001. június 28. 07:19, Csütörtök
[HardwareFr] Kétségtelen, hogy jelenleg az Nvidia cég GeForce3-as chipje a legnagyobb teljesítményű grafikuschip az asztali számítógépek piacán, azonban kérdéses, hogy meddig, hiszen az ATI fejlesztőmérnökei már hosszabb ideje gőzerővel dolgoznak a nagysikerű RADEON grafikuschip második generációján, a Radeon 2-n.

Már az eddigiekben is számos Radeon 2 információnak sikerült kiszivárognia az ATI-tól, a napokban azonban újabb érdekességek láttak napvilágot az ATI új grafikuschipjével kapcsolatban, azonban ezen információk egyike sem származik hivatalos forrásokból, tehát kéretik elővigyázatossággal kezelni őket.

Egy francia website értesülései szerint az ATI Radeon 2 grafikuschipek nem kevesebb mint 350 MHz-es magfrekvencián üzemelnek majd, és hat rendering pipeline-nal rendelkeznek. A 0,15 mikronos gyártási technológiával készülő új chipek teljesen programozható vertex shaderrel lesznek ellátva és teljeskörű DirectX 8.1-es támogatással is rendelkeznek majd. Az ATI Radeon 2 grafikuschipre épülő monitorkártyák AGP2x-es, és AGP4x-es üzemmódban fognak majd működni, és a drágább kártyákról a több monitor kezelésére képes HydraVision technológia sem hiányzik majd. A legfrissebb információk szerint az első Radeon 2-es chippel szerelt grafikuskártyák július végén tűnnek majd fel a piacon, áruk pedig várhatóan 300 dollár (~90e Ft) körül alakul majd.

A fentebb említett információk már csak azért is érdekesek, mert a korábbi Radeon 2-es specifikációk arról szóltak, hogy az új chip "csak" 250 MHz-es frekvencián fog üzemelni, és az R200-as fejlesztési kódnevet viselő új Radeon chip rendering pipeline-jainak számát is négyben jelölték meg a korábbi információk.

Tény, hogy az ATI korábban már hivatalosan is bejelentette az új rendering technológiát, a Truformot, valamint az is köztudott, hogy mind a Charisma Engine, mind a Pixel Tapestry Architecture könnyedén módosítható úgy, hogy a programozható vertex és pixel shaderek is belekerüljenek. Az is tény, hogy az ATI a Radeon 2 megjelenési időpontját illetően azt nyilatkozta, hogy az első, erre az új chipre épülő kártyák a nyár végén látnak majd napvilágot, vagyis elméletileg később, mint ahogy azt az említett francia website tudni véli. Más források egyébként azt is tudni vélik, hogy az ATI számos olyan szolgáltatást integrál az R200-as chipbe, melyek eredetileg csak az R300-ban debütáltak volna.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások