A Microsoftnak még komoly gondokkal kell szembenéznie

A Microsoftnak még komoly gondokkal kell szembenéznie

2001. július 1. 17:27, Vasárnap
[ZDNET] Habár a Microsoft a saját győzelmének tekintette a szövetségi fellebbviteli bíróság csütörtöki döntését, független jogi szakértők szerint a bíróság döntése korántsem olyan kedvező a Microsoft számára, mint ahogy azt a cég vezetői gondolják.

Tény, hogy a fellebbviteli bíróság hatályon kívül helyezte a kerületi bíróság korábbi döntését, miszerint a szoftveróriás céget fel kell darabolni, és az ügyet visszaküldte a kerületi bíróságra, ahol egyébként új bírói testületet kell majd összehívni az ügyben. Ennek az ítéletnek természetesen nagyon örültek a Microsoft vezetői, azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a fellebbviteli bíróság a céget ért, antitröszt törvénnyel kapcsolatos vádakkal teljes mértékben egyetértett, vagyis a cég további antitröszt perekre számíthat.

"Úgy gondolom, hogy a Microsoftot úgy kell elképzelnünk, mint egy olyan gyilkost, aki az egyik gyilkosságáért nem kapott halálos ítéletet, azonban valószínűleg egy másik gyilkossági ügyben már nem ússza majd meg ilyen könnyen a dolgot. A fellebbviteli bíróság ezen üggyel foglalkozó teljes apparátusa egyetértett abban, hogy a Microsoft a közelmúltban számos monopolizációs lépést tett, és a cég több esetben is megsértette a Sherman törvényt. Ez számomra lehengerlő" - nyilatkozta Rich Gray, a Szilícium Völgy egyik trösztellenes ügyekkel foglalkozó jogi szakértője, aki folyamatosan szemmel kísérte a Microsofttal kapcsolatos bírósági történéseket.


A CNBC televizíós fala előtt Tom Costello tudósít
a tőzsde helyzetéről a bíróság döntésének bejelentésekor

Jogi szakértők szerint az a döntés, hogy a Microsoftot nem kell feldarabolni, eltörpül amellett, hogy a cég antitrösztös ügyeiről egyáltalán nem feledkezett meg a bíróság. A szakértők elmondása szerint mostantól kezdve szinte már bármilyen fejlemény lehet az ügyben, az viszont már teljesen biztos, hogy a Microsoft a jövőben már nem ússza meg szárazon a dolgot, és a cég vezetőségének várhatóan jelentős mértékben módosítaniuk kell majd a Microsoft piaci stratégiáját. Egyesek szerint egyébként még az sem teljesen kizárt, hogy a céget valamikor mégis feldarabolják majd, ugyanis az ügyre ráállított, teljesen új személyekből álló bírósági testület akár így is dönthet majd, persze ez csak spekuláció. Bill Gates egyébként egy sajtókonferencián és egy TV interjúban is azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy a Microsoft minden megoldásra nyitott, és bárkivel kész leülni tárgyalni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások