A Microsoft jó útra tér?

A Microsoft jó útra tér?

2001. július 13. 11:33, Péntek
[ZDNET] A Microsoft képviselői bejelentették, hogy egy - a cég trösztellenes pereivel kapcsolatos - határozat következtében a Microsoft számos változtatást hajt végre azokon a licencszerződéseken, melyek a személyi számítógépek gyártásával foglalkozó cégek Windows-telepítési szokásaival kapcsolatosak.

A legtöbb szakértőt is meglepetten ért Microsoft bejelentés szerint a szoftveróriás lehetővé teszi a számítógépgyártó cégek számára, hogy a PC-kre telepítendő újgenerációs Windows, a Windows XP esetében eltüntessék az Internet Explorer ikonjait, és a Start menüben található bejegyzéseit is, vagyis a Microsoft engedélyt adott arra, hogy a felhasználók számára elérhetetlen legyen a cég webböngésző szoftvere. A cég képviselői elmondták, hogy a jövőben hasonló engedményeket tesznek majd a Windows 98, a Windows Me és a Windows 2000 operációs rendszerek esetében is.

Szakértők szerint a Microsoft azért kényszerült a licencszerződések módosítására, mert már több amerikai állam jogásza is felemelte a hangját a Windows XP néhány tulajdonsága és szolgáltatása ellen, és a szoftveróriás az Internet Explorer tulajdonképpeni inaktiválásával szeretné meglágyítani az aggodalmaskodó jogi szakemberek szívét. A jövőben a Microsoft ellen újrainduló antitröszt perek egyik legfontosabb témája egyébként pontosan a Windows XP operációs rendszer lesz, mely a jelenlegi tervek szerint idén október 25-én jelenik majd meg a boltok polcain. Az ügyhöz kapcsolódik, hogy a Washingtoni Fellebbviteli Bíróság egyhangú döntése már kimondta, hogy a Microsoft olyan piaci stratégiát folytat, mely arra irányul, hogy a cég az "Intel-alapú operációs rendszerek" piacán megerősítse monopolhelyzetét. A bíróság úgy találta, hogy az Internet Explorernek a Windows 95 és Windows 98 operációs rendszerbe való integrálása sértette a szabad piaci versenyt.

"A Microsoft most végre megtette az első lépést azirányba, hogy engedelmeskedjen a bírósági határozatoknak. Egyébként pedig nem hinném, hogy a szoftvercég ennél kevesebbet tudott volna-e változtatni a piaci stratégiáján, ugyanis ez szerintem az abszolút minimum, ami elvárható a Microsofttól" - nyilatkozta Andy Gavil, a Howard Egyetem trösztellenes ügyekkel foglalkozó professzora, akivel a legtöbb jogász kollégája teljes mértékben egyetért.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások