Tovább gyengül a DRAM piac?

Tovább gyengül a DRAM piac?

2001. július 18. 01:35, Szerda
[Register] Egyes elemzők vélekedése szerint a DRAM piac a közeljövőben várhatóan nem fog fellendülni. Elmondásuk szerint a gyártók által várt növekedés a jövő év második negyede előtt semmiképpen nem következik be.

A koreai Meritz Securities piackutató cég elemzői szerint a DRAM piac jelenlegi válságos helyzete a közeljövőben nem fog számottevő javulást mutatni. Véleményük szerint jelentős piaci fellendülés leghamarabb 2002. második negyedévében következhet be. Ami a gyártók számára még rosszabb, az elemzők szerint a leghamarabb a jövő évben bekövetkező javulás előtt a helyzet tovább fog romlani, méghozzá jelentős mértékben, állítja a Korea Herald a Meritz Securities elemzőire támaszkodva. A legtöbb DRAM gyártóra igen nehéz idők várnak a jövő év közepéig.

A Meritz Securities baljós előjelzéseit számos, a DRAM piacot jelentősen hátráltató tényezőre vezeti vissza, de a legnagyobb probléma változatlanul a nem megfelelő mértékű kereslet. A további hátráltató tényezők között szerepel a világ gazdaságának visszaesése, valamint a vállalati PC piac gyengélkedése is. Az évek óta fennálló szeptemberi fellendülés, ami főként az iskolai tanév kezdetének tudható be, idén szintén alacsonyabb mértékű lesz, mint a megszokott, ami elsősorban a Microsoft októberben megjelenő Windows XP operációs rendszerének, illetve a megjelenés kivárásának tudható be.

Az elemzők szerint a DRAM-ok többi felhasználási területe, mint például a mobiltelefonok és a hálózati rendszerek piaca, szintén nem adnak okot a bizakodásra. A Meritz szerint a DRAM gyártók az elkövetkező időkben nem az árversenyre, hanem a felgyülemlett raktárkészletek kiürítésére fognak törekedni. Mindez azonban nem segít a helyzet megoldásában. A raktárkészletek ráadásul szintén csak további árcsökkentések árán üríthetők ki.

"A Samsung Electronics és a Micron inkább a raktárkészletek csökkentésére összpontosít nem az árakra, ami azonban árcsökkentésekhez vezet, újabb árháborút indítva a piacon" - áll a Meritz jelentésében. Mindez tovább fogja rontani az ipar egyébként is válságos helyzetét, mivel a kereslet számottevően nem fog növekedni. Fellendülés ezért csak jövő márciustól várható legkorábban. Úgy tűnik, a jelenlegi alacsony DRAM árak addig felfelé semmiképp nem fognak menni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások