IBM, ServerWorks: memóriatömörítési technológia

IBM, ServerWorks: memóriatömörítési technológia

2001. július 29. 11:37, Vasárnap
Hosszas igérgetéseket követően az IBM Corp. és a Broadcom Corp. ServerWorks egysége elkészült azzal az új memóriatömörítési technológiával, amelyet a társaságok a szerverekbe és egyéb nagyteljesítményű rendszerekbe szánnak.

Az IBM által kifejlesztett, úgynevezett Memory eXpansion Technology (MXT - Memória Bővítési Technológia) a társaságok elmondása szerint egy hatékony tömörítési eljárás segítségével, extra költségek nélkül duplázza meg a rendszerek memóriájának méretét. A technológiát alkalmazó eszközök kifejlesztését először tavaly jelentette be az IBM és a ServerWorks, a cégek ezidáig azonban semmilyen konkrét terméket nem mutattak be.

Az IBM MXT technológiája, mint az eheti Platform 2001 konferencián kiderült, a ServerWorks Pinnacle chipset-vonalába lesz integrálva. A Pinnacle chipkészlet család az Intel Pentium III-as processzorokat alkalmazó szerverekhez készült. A technológia jelenleg "a ServerWorks eszközeiben lesz elérhető" - mondta Pete Manson, az IBM szerverekkel kapcsolatos technológiákat fejlesztő részlegének menedzsere.

Az IBM MXT rendszere arra az alapelvre épül, hogy a gyakran használt adatokat a szerver mikroprocesszorához közel, egy nagysebességű cache rendszerben tárolják, ahonnan azok rendkívül gyorsan elérhetők. A ritkábban használatos adatok tömörített formában, a memóriában találhatók, nem pedig merevlemezes meghajtón.

Az IBM kutatói szerint a technológiával megduplázható a memória kapacitása, így például egy 84 GB memóriával ellátott rendszer operatív tárja kibővíthető 168 GB-ra. Az előbbi 84 GB természetesen elérhető feleannyi fizikai memória duplázásával. "Ez egy új módja a memóriaméret növelésének" - mondta Manson.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások