Már hónapok óta tart a kiadók elleni vizsgálat

Már hónapok óta tart a kiadók elleni vizsgálat

2001. augusztus 9. 07:20, Csütörtök
[IDG] Bár alig néhány napja derült fény az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának a lemezkiadók ellen irányuló vizsgálatára, egy névtelenséget kérő hírforrás szerint a vizsgálat valójában már hónapok óta tart.

Mint a napokban már beszámoltunk róla, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma (DOJ - Department of Justice) antitröszt vizsgáltatot indított az öt nagy lemezkiadó ellen, melynek célja az, hogy kiderítsék, nem ütközik-e törvénybe a kiadók online zeneszolgáltatásokat illető magatartása. A DOJ szerint a kiadók új online zeneszolgáltatásaik, a Pressplay és a MusicNet mellett ki kívánják szorítani a konkurenciát a piacról. A minisztérium azt vizsgálja, a kiadók nem követnek-e el törvénysértést, amikor nem adnak a külső online zeneszolgáltatásoknak licenszt zenéik terjesztésére.

Egy, a kiadókhoz közeli hírforrás szerint a vizsgálatok már hónapokkal korábban elkezdődtek, minderre azonban csak a napokban derült fény a Wall Street Journal írása nyomán. A hírforrás elmondta, hogy a vizsgálatot a DOJ antitröszt részlege kezdeményezte a kiadók "tevékenységéből való általános kiábrándulás" nyomán, amely egyaránt jelen van a zeneszerzők, az előadók, a zeneboltok, és az online zeneszolgáltatások körében.

Bár az AOL Time Warner, Bertelsmann AG és EMI Group MusicNet, és a Vivendi Universal illetve Sony Music Entertainment Pressplay szolgáltatásai konkurens szolgáltatások lesznek, a tervek szerint egy keresztlicensz szerződés fogja biztosítani a szolgáltatások számára a rivális kiadók zenéinek terjesztési jogát. Ettől a ponttól a világ licenszelt zenéinek 80 százaléka elérhető mind a Pressplay, mind a MusicNet szolgáltatásokról.

Ebben a helyzetben a két szolgáltatás könnyen domináns szerephez juthat az online zenepiacon, a konkurencia pedig teljesen kiszorulhat. A tény, hogy a lemezkiadók nem hajlandóak licenszelni zenéiket a külső, konkurens zeneszolgáltatásoknak éppen az erre való törekvés jele.

Egy amerikai törvénytervezet szerint azonban könnyen lehet, hogy a jövőben törvény kötelezi majd a kiadókat a zenék licenszelésére az ezt igénylő külső online zeneszolgáltatásoknak. A Music Online Competition Act (NOCA) azt is meghatározná, mekkora összeget kérhetnek a kiadók zenéik terjesztésének jogáért.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások