A Napster nem halott?

A Napster nem halott?

2001. augusztus 9. 16:19, Csütörtök
A korábban szebb napokat is látott zenefájl cserebere szolgáltatás, a Napster új elnök-vezérigazgatója, Konrad Hilbers a napokban azt nyilatkozta, hogy már nincs messze az az idő, amikor a Napster visszaszerzi régi hírnevét, és a felhasználók újra könnyedén töltögethetik majd le a különböző zenefájlokat az internet segítségével. Hilbers a napokban a német Stern magazinnak adott interjújában elmondta, hogy teljes vállszélességgel ki kíván állni a Napster mellett, mely céget az elmúlt hetekben-hónapokban számtalan támadás ért azzal kapcsolatban, hogy szolgáltatásainak minősége jelentős mértékben visszaesett, sőt lényegében már egy hónapja teljesen működésképtelen a Napster rendszer.

"A Napster nem halott. A Napster név nagyon sokat ér, és jelenleg minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a Napsterből újra egy nagyon is működőképes céget varázsoljunk" - nyilatkozta Hilbers.

Hilbers a Stern magazinnak adott interjújában elég szűkszavú volt, így semmilyen részletet sem hozott nyilvánosságra azzal kapcsolatban, hogy az idén nyárra ígért előfizetéses alapokon nyugvó Napster mikor kezdi majd meg működését és milyen körülmények között teszi majd mindezt. Hilbers annyit azért még elárult, hogy a teljes megújulás előtt álló előfizetéses rendszerű Napster felhasználóinak körülbelül 5 dollárt kell majd fizetniük havonta azért, hogy letölthessék az internetről kedvenc zenei felvételeik digitálisan tömörített változatait.

A Napster korábbi és egyben sokak által szidott elnök-vezérigazgatója, Hank Barry az idei év elején még azt nyilatkozta, hogy a fizetős Napster havidíja nagyjából 4,95-9,95 dollár körül alakul majd, mely összeg nagysága attól függ, hogy a felhasználók milyen mennyiségben szeretnének zenefájlokhoz jutni, valamint attól is, hogy azokat később esetleg szeretnék-e audio CD-re felírni. Egyes források szerint Hank Barry óta számos dolog megváltozott már a Napster piaci stratégiáját illetően, de biztosat ez ügyben csak akkor lehet mondani, amikor az előfizetéses alapokon nyugvó Napster megkezdi működését. Annyi azonban már most is bizonyosnak látszik, hogy akik az EMI Recorded Entertainment, a Warner Music és BMG Entertainment hanglemezipari cégek zenei felvételeihez is hozzá akarnak majd jutni a Napster segítségével, azoknak az alap havidíjon felül újabb összegeket kell majd kifizetniük. Az is bizonyos egyébként, hogy az új Napster már nem MP3 fájlokat fog nyújtani a felhasználók részére, hanem egy újonnan szabadalmaztatott tömörítési eljárással készített, NAP kiterjesztést használó fájlokat.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban