Író találkozó

Író találkozó

2001. augusztus 15. 07:26, Szerda


Az elmúlt héten tesztlaborunkban 7 cd író vendégeskedett, 5 IDE/ATAPI és 2 SCSI csatolófelülettel ellátott modell. A berendezéseket sok órás nyúzópróbának vetettük alá, hogy kiderüljön, melyik érdemes leginkább arra, hogy elnyerje a vásárlók kegyeit.

Január óta soha nem látott mértékben gyorsult fel a CD író berendezések árcsökkenése és jelentek meg ezzel párhuzamosan újabb és újabb hatalmas írási sebességeket kínáló modellek. A fejlődés megállíthatatlan, a teszt megjelenésének időpontjában már a magyar boltok polcain is kaphatóak 20x ill. 24x maximális írási sebességet ígérők is. Már most előre jelezhető, hogy a sebesség-mánia lecsillapodásával a következő fejlesztési irány a DVD olvasási képesség CD írókba való integrálása lesz (ahogyan ez már 1-1 lassabb modellnél ma is elérhető). A CD, mint adatarchiválási eszköz mindaddig fénykorát fogja élni, amíg a világ nagy gyártói nem lesznek képesek ténylegesen kiállni egy egységes írható / újraírható DVD szabvány mellett és bele nem kezdenek annak dömping árakon való elterjesztésébe. Egy nettó 20 ezer forintos CD író berendezésnek és a "hozzá való" (legfeljebb 200 Ft-os nettó áron kapható egy alkalommal írható ill. 3-500 Ft-os sokszor írható) nyersanyagnak egyelőre közel s távol nincs konkurenciája. E rövid bevezető után lássuk egyenként a résztvevőket.


A tesztek
Hogyan is teszteltem? Minden meghajtó a következő tortúrán kellett, hogy keresztül menjen. Sisoft Sandra CD benchmark, egy 705MB nagyságú .mpg állomány felhasználásával. 3 db Audio CD (egy gyári dinamikus szektor szinkron módban, egy írott szintén dinamikus szinkronnal, ismét egy gyári lemez "Buffered Burst" módban) teljes másolása a winchesterre Audiograbber 1.8-as program segítségével. 3 db adat CD teljes lemásolása winchesterre, melyek közül az egyik kizárólag 3-8 MB közötti méretű mp3 állományokat tartalmaz, a másik teljesen vegyes méretű (5 kB - 60 MB) állományokkal van teleírva, míg a harmadik egy rossz minőségben megírt video CD. CD speed program lefuttatása, a szokásos opciókon kívül túlírási teszt egy 74 perces Philips MultiPurpose és egy 80 perces TDK D-View nyersanyagra. Írási és újraírási teszt több sebességen, több nyersanyagra.


 [1] 2 3 4 5 6 7 8 9  Következő oldal >>


Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások