A Rambus is a részvényesek áldozatául esett

A Rambus is a részvényesek áldozatául esett

2001. augusztus 15. 10:13, Szerda
A visszaeső amerikai gazdaság, majdpedig a romló kilátások következtében csökkenő részvényárfolyamok miatt a közelmúltban számos cég részvényesei beperelték saját társaságukat. A jelek szerint most a Rambus került sorra.

A Rambus - Infineon per felemás ítélete után a Rambus befektetőinek egy nagyobb csoportja összehangolt jogi támadást indított a cég ellen. A pereskedéseiről ismert, memóriatechnológiákat fejlesztő cég a jelek szerint most a vádlottak padjára ül. A per azon Rambus részvényesek nevében indult, akik 2000. február 11. és 2001. május 9. között vásároltak Rambus Inc. részvényt, mivel a vádirat szerint a társaság félrevezette a befektetőket azzal kapcsolatban, hogy a memóriagyártóktól jogdíjat tud majd beszedni az alkalmazott technológiái után.

A befektetők szerint a Rambus - Infineon per rávilágított arra a tényre, hogy a Rambus Inc. jogtalanul követelt licenszdíjat a csalással megszerzett szabadalmak után. Mindez a leromló kilátások miatt a Rambus részvényárfolyamának 450-ről 10 dollár alá esését eredményezte. Ahogy ez történt a Transmeta-val és számos hasonló céggel is, a dollárjaikat kereső befektetők elkeseredésükben saját társaságukat perelték be, tovább nehezítve a cég helyzetét, és következésképp tovább csökkentve saját részvényeik árfolyamát.

A Rambus - Infineon perben a bíróság napokban meghozott ítélete felülbírálta a korábbi döntést, miszerint a Rambus csalást követett el, amikor eltitkolta a szabadalmait a technológiát alkalmazó cégek elől. A társaság azonban 7,1 millió dollárt kénytelen fizetni az Infineonnak költségei fedezésére, ráadásul nem tudta bebizonyítani, hogy az Infineon jogsértő módon nem fizet licenszdíjat az SDRAM és DDR-SDRAM szabadalmai után.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások