Védessük le DNS-ünket!

Védessük le DNS-ünket!

2001. augusztus 17. 00:06, Péntek
Az Egyesült Államokban egy magánvállalkozás megpróbálja rábeszélni a híres magánszemélyeket DNS mintáik jogvédelmére.

A san francisco-i DNA Copyright Institute főként a hírességeknek kínálja szolgáltatását, kizárni az akaratuk ellen történő klónozás lehetőségét. A legtöbb tudós elzárkózik az emberi klónozás ötletétől, a DNACI alapítója, Andre Crump szerint nem nehéz vállalkozót találni ilyen művelet végrehajtására.

"A klónozás olyan egyszerű lesz, mint a mesterséges megtermékenyítés, amint kitapasztalják az eljárást" - nyilatkozta a BBC Today műsorában. "Nem lesz szükség hatalmas laboratóriumokra és még csak nem is költséges a dolog".


Crump azt is elmondta, hogy egyáltalán nem nehéz megszerezni egy ember DNS mintáját akarata ellenére sem, legyen az akármilyen híres személyiség. Mivel a DNS már bőven elegendő egy klón előállításához, a mintát pedig akár egy telefonbeszélgetés után meg lehet kaparintani a készülék felületéről, ezért innen már egyenes út vezethet a procedúrához.

Cége a kliensein DNS tesztet végez, majd az eredményt levédetik.

"Az ügyfelek jogvédelmi viszonyt létesíthetnek, mely törvényes keretek közt biztosítja, hogy a DNS mintát nem többszörözhetik nyomtatott, elektronikus, fotó vagy biológiai formában" - állítja a cég. A jogvédelem persze nem véd meg senkit, hogy akarata ellenére klónozzák, viszont jogorvoslatot biztosít, tette hozzá Crump.

"A jogvédelem nemzetközi és tovább tart, mint az úgy nevezett aktuális legalizálás, így ha valaki ezt megsérti, akkor teljesen mindegy, hogy az illető Angliában vagy akár Franciaországban tartózkodik".

Az még nem tisztázott, hogy mi történik abban az esetben, ha az egyén, akinek akarata ellenére elorozták a DNS mintáját, ha pert nyer a klónozóval szemben. Az egész cég tevékenysége úgy fest, hogy leginkább a tehetős emberek zsebéből szeretne kivenni néhány vaskos pénzköteget.

Ami a tudományos oldalát illeti a dolognak Dolly a birka klónozását több száz sikertelen kísérlet előzött meg és tegyük hozzá, hogy szegény Dolly sincs túl jó bőrben.

Szakértők szerint az ember klónozása is ugyanilyen bonyolult lenne és etikailag is csapást jelente az emberiségre.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások