Az AMD sikertelen a nagyvállalatok körében

Az AMD sikertelen a nagyvállalatok körében

2001. augusztus 20. 02:23, Hétfő
Bár az AMD azon általános célja, hogy bejusson az üzleti PC szegmensbe sikeresnek mondható, azonabn a társaság Athlon és Duron processzorai továbbra sem népszerűek a nagyvállalatok körében.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) központú processzorgyártó a közelmúltban komoly célokat tűzött ki maga elé az üzleti célú PC-k szegmensében. Az Intel rivális AMD processzorai leginkább az otthoni felhasználók körében népszerűek, a gyártó termékei sosem voltak közkedveltek a vállalati szegmensben.

Az AMD azonban elhatározta, hogy bejuttatja chipjeit a vállalati szegmensbe, ami részben sikerrel is járt. Az elemzők szerint az Athlon és Duron processzorok viszonylag nagy, 20%-os részesedést értek el az üzleti szegmensben. Mindez azonban elsősorban a kormány és önkormányzati szervekben, oktatási intézményekben, és kisebb cégek körében elért sikereknek köszönhető. A társaságnak ezidáig nem sikerült bejutni a nagyobb vállalatok piacára, ahol az AMD processzorok részesedése alig 1% körül mozog.

Az AMD-t minden bizonnyal kellemetlenül érintette az IBM napokban tett bejelentése, miszerint leállítja az AMD-alapú NetVista PC család amerikai és európai forgalmazását. A "Kék Óriás" valójában már 1999-ben elkezdett kivonulni a fogyasztói, azaz magánfelhasználóknak szánt PC-k piacáról, és a mostani lépés is ezen terv része. Az AMD számára mindez azonban eggyel kevesebb partnercéget jelent.

Az elemzők szerint az AMD számára az lenne a siker felé vezető út, ha a nagy OEM számítógépgyártók, mint a Dell, Compaq, HP, IBM, Gateway az üzleti rendszereikbe is felhasználnák az AMD processzorokat. Mindez az átállás azonban jelentős költségeket emésztene fel, amely a jelenlegi gazdasági helyzetben nem várható. Kevin Knox, az AMD üzleti rendszerekkel foglalkozó részlegének igazgatója elmonda, hogy a társaság az első negyedévben minden üzleti szegmensben növelte piaci részesedését. "Ahol továbbra is maximális erőbedobással dolgozunk, de egyelőre kevés eredménnyel, az a nagyvállalati piac" - mondta az AMD vezető.

Nathan Brookwood, az Insight64 vezető elemzője szerint idő kérdése, és a nagy nevek is csatlakoznak a duálprocesszoros AMD Athlon MP rendszerek támogatóihoz, amely a nagyvállalati piac nagyteljesítményű munkaállomás és szerver szegmensére készült. "Hosszú évekig az AMD csak Intel kompatibilis rendszereket készített, amelyek alacsonyabb áron kisebb teljesítményre voltak képesek. Az Athlon két évvel ezelőtti bevezetésével az AMD versenyképessé vált a teljesítmény területén az Intellel. Ahogy az Intel a közelmúltban emelte a CPU-k teljesítményét, az AMD lépést tudott tartani. Immár elmúltak azok az idők, amikor az AMD olcsó, de az Intel változatoknál kisebb teljesítményű processzorokat gyártott, ami rendben volt az otthoni felhasználók számára, de elfogadhatatlan volt a vállalati szegmensben."

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások