Döntés előtt állnak az alaplapgyártók

Döntés előtt állnak az alaplapgyártók

2001. augusztus 22. 00:07, Szerda
Mivel a hagyományos és DDR SDRAM memóriák közötti árkülönbség lassan jelentéktelenné válik, számos alaplapgyártó úgy döntött, az év hátralévő részében immár DDR-alapú alaplapjait kezeli az elsődleges termékvonalnak.

Egyes gyártók terveik szerint Socket-A foglalatos, AMD-alapú alaplapjaiknak 60%-át immár DDR-SDRAM memóriákhoz fogják gyártani az év második felében. Mindez a legtöbb alaplapgyártó esetében lassan, már-már kezd ténnyé változni annak ellenére, hogy a cégek korábban meglehetősen különálló utakat jártak az idei évvégi terveiket illetően.

A vezető alaplapgyártók, mint az ASUStek Computer, Gigabyte Technology és Micro-Star International (MSI) hosszú ideje tartó Intel partnerkapcsolatuk miatt továbbra is az Intel-alapú alaplapokat tervezik nagyobb mennyiségben gyártani. Ezen cégek harmadik és negyedik negyedévi alaplapjainak 40%-át a Brookdale-alapú (i845), PC133 SDRAM támogatású Pentium 4 alaplapok fogják kitenni.

A legutóbbi jelentések szerint a 128 MByte-os PC133 SDRAM ára 12 dollár körül mozog, az ugyanilyen kapacitású DDR modulok pedig 2-3 dollárral kerülnek többe. Az ECS (Elitegroup Computer Systems), Chaintech és Shuttle alaplapgyártók a közelmúltban megugró DDR alaplap keresletről számoltak be az európai és kínai piacon, amely egy rövid időre hiányokat is okozott. A Shuttle szerint az AMD-DDR rendszerek igen jó ár/teljesítmény arányukkal 30%-ot meghaladó piaci részesedést értek el a cég termékeiből.

Az ASUStek, Gigabyte, MSI, Abit és DFI gyártók azonban továbbra is az Intel Pentium rendszerekre fektetik a hangsúlyt, noha a lassú PC133 SDRAM támogatása viszonylag szerény eredményeket fog produkálni a Brookdale-alapú Pentium 4 alaplapokkal. Az ASUS leginkább OEM számítógépgyártó partnereinek szállít nagymennyiségű Pentium 4 alaplapot, a Gigabyte és az MSI ellenben inkább az alkatrészforgalmazói csatornákat árasztotta el Pentium 4 rendszereivel.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások