Eltérő a DRAM gyártók véleménye a DDR elterjedéséről

Eltérő a DRAM gyártók véleménye a DDR elterjedéséről

2001. augusztus 29. 09:41, Szerda
[DigiTimes] Bár a DDR SDRAM memóriák egyre népszerűbbé válnak, és a közeljövőben immár az alsókategóriás rendszerekbe is bejuthatnak, a Micron Technology és Nanya Technology memóriagyártók véleménye meglehetősen eltérő a megoldás elterjedésének idejéről.

Bár mindkét memóriagyártó maximálisan támogatja az új technológiát, a tajvani Nanya jóval optimistábbnak tűnik a DDR memóriák kilátásait illetően. Charles Kau, a Nanya Technology elnökhelyettese elmondta, hogy a DDR memóriák a globális memóriapiac 15-20%-át fogják kitenni az idei év negyedik negyedében, és ez az érték a jövő év elején tovább növekedik majd. A Nanya vezetője azt azonban megjegyezte, hogy az Intel bekapcsolódása a DDR támogatók körébe egy meglehetősen kritikus tényező a DDR tényleges, általános elterjedésében.

Bár a Nanya már 2000. végén is tudott volna nagymennyiségű DDR-SDRAM memóriachipet szállítani, mivel az Intel Rambus DRAM-ot támogatta, a szállítások alacsonyan maradtak. A tajvani memóriagyártók közül egyébként a Nanya tudott elsőként nagymennyiségű DDR-SDRAM memóriát szállítani.

A Micron Technology a Nanya-val ellenben úgy véli, a DDR nem fog 5%-nál nagyobb részt szakítani magának a DRAM piacból az év végéig. Állítja a gyártó mindezt annak ellenére, hogy immár nem kétséges, a DDR-SDRAM jelenti a PC-s memóriák következő generációját, nem a Rambus DRAM. A Micron meglehetősen pesszimista szemlélete abból indul ki, miszerint az OEM számítógép gyártó óriáscégek közül számos társaság csak az év végén adja ki első DDR-alapú rendszereit. A Micron szerint ezért a nagymennyiségű szállítások csak a jövő év elején kezdődnek meg legkorábban.

A DDR-SDRAM viszonylag olcsó előállítási költségei, valamint nagy teljesítménye miatt igen népszerű a memóriagyártók körében, amelyek többnyire ezt a technológiát támogatják a hagyományos SDRAM és Rambus DRAM változatokkal szemben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások