Microsoft: Reflektorfényben a 64 bites Windows

Microsoft: Reflektorfényben a 64 bites Windows

2001. augusztus 29. 12:51, Szerda
A Microsoft kedden kinyitotta a 64 bites Windows ablakait. A társaság bejelentése szerint a Windows Advanced Server és Limited Edition immár elérhető az Intel 64 bites Itanium processzorára épülő rendszerekhez is.

A redmondi szoftveróriás vezetői elmondták, hogy a Compaq Computer, a Dell Computer, a Hewlett-Packard és az IBM egy hónapon belül elkezdik szállítani az új, 64 bites Windowsra épülő Itanium szervereiket. A többi gyártó hasonló rendszerei nemsokkal később várhatóak.

Az Itanium processzor, amelyet az Intel a nagyteljesítményű munkaállomásokhoz és szerverekhez fejlesztett ki, nagyobb RAM memóriakapacitás elérését teszi lehetővé, valamint erősebb lebegőpontos egységgel rendelkezik, mint 32 bites társai. A nagyméretű memória, valamint a gyors lebegőpontos számítási egység megnöveli a processzor teljesítőképességét a webszerverként való alkalmazáskor, a nagyméretű adatbázisok kezelése közben, a CAD (Computer Aided Design - Számítógéppel Támogatott Tervezés) és kutatási feladatok végzése közben.

Az első 64 bites Windows változat, amely a Windows 2000-en alapul, a különféle Linux kiadások után immár a sokadik operációs rendszer, amely az új Itanium processzorokhoz készült. A Windows XP-re épülő 64 bites operációs rendszer változatok megjelenése a jövő évben várható.

"Az Itanium-alapú szerverek a Microsoft operációs rendszereivel egyedülálló teljesítményre képesek, nagyobb választási lehetőséget jelentenek, olyan, megbízható megoldást képviselnek, amelynek költségei jóval alacsonyabbak a hasonló rendszereknél" - mondta Abhi Talwalkar, az Intel Enterprise Platforms Group részlegének elnökhelyettese egy nyilatkozatában.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások