Az Intel tervei a grafikus megoldások piacán

Az Intel tervei a grafikus megoldások piacán

2001. szeptember 3. 08:41, Hétfő
Az Intel az elmúlt heti IDF konferencián bejelentette új grafikus magját, amelyet a cég integrált grafikus chipsetekbe szeretne építeni. A társaság tervei emellett azonban meglehetősen szerteágazóak a grafikus rendszerek piacán.

A társaság a jelek szerint elsősorban a notebookok piacán szán komoly szerepet annak az új grafikus magnak, amely az i810 és i815 chipkészletekben található 752-es változat teljesítményének a duplájára képes. Az új grafikus alrendszer a Tualatin kódnevű Pentium III-M processzorokhoz készülő új, i830 chipkészlet változatokban lesz megtalálható. A notebookok esetében a kis méret és fogyasztás általában jóval nagyobb jelentőséggel bír, mint a nagy grafikus teljesítmény, így ezen a területen az Intel új integrált grafikus rendszere megfelelő megoldást jelenthet.

Az Intel az SDRAM-alapú Brookdale (i845) chipkészletbe nem tartotta szükségesnek integrálni az új grafikus magot, mivel a cég elmondása szerint a Pentium 4/i845 együttes olyan alacsony árszinten fog képviselni, hogy még a legolcsóbb ilyen PC-kben is vonzóbb lehet egy kisebb teljesítményű, különálló grafikus kártya. A PC133 SDRAM-alapú Brookdale chipkészlet bevezető ára 42 dollár ezres, vagy annál nagyobb tétel vásárlása esetén. "Az árak olyan alacsonyak lesznek, hogy még a legolcsóbb PC-kbe is a különálló videókártyák lesznek a vonzóbbak" - mondta Jeff Austin, az Intel Desktop Platforms Group (Asztali Rendszerek Csoportja) részlegének marketingmenedzsere. "Jelenleg nem látunk szükséget arra, hogy az i845-höz integrált grafikus magot kapcsoljunk." A vezető azonban hozzátette, hogy az Intel szükség esetén kifejleszt egy ilyen megoldást.

Bár az integrált grafikus chipsetre épülő rendszerek korábban tipikusan irodai célokra készültek, az ilyen megoldások a jelek szerint immár a nagyobb grafikus teljesítményt igénylő területekre is betörnek. Az első ilyen rendszerek alapjai az nVidia nForce és ATI Technologies A3 chipkészletek lesznek. Az integrált grafikus megoldások egyik legnagyobb hátulütője ezidáig az AGP csatlakozó hiánya volt, ami szinte lehetetlenné tette a grafikus rendszer bővítését alaplapcsere nélkül. Az nVidia nForce és ATI A3 chipkészletek azonban támogatják a külső AGP csatlakozó alaplapra építését, így amennyiben az integrált grafikus rendszer teljesítménye már nem megfelelő, a számítógép könnyedén bővíthető egy videókártyával.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások