Az IBM kiadta a világ leggyorsabb középkategóriájú szerverét

Az IBM kiadta a világ leggyorsabb középkategóriájú szerverét

2001. szeptember 13. 19:26, Csütörtök
A "Kék Óriás"-nak is nevezett IBM a társaság bejelentése szerint megkezdte a világ legnagyobb teljesítményű középosztályú szerverének nagymennyiségű szállításait.

Az IBM új szervere a társaság elmondása alapján jóval nagyobb teljesítményt igér, mint a fő rivális SUN Microsystems rendszerei, ráadásul a cég mindezt még olcsóbban kínálja, mint a konkurencia. A 8 processzorral készülő IBM p660 Model 6M1 szerverek a cég 750 MHz-es RS64 IV chipjeire épülnek, amelyek már tartalmazzák a Silicon-On-Insulator (SOI - Szilícium a szigetelőn) technológiát, valamint a réz összeköttetések előnyeinek is hasznát veszik. A rendszer a Java- és webszerver-alapú alkalmazási területeken minden 24, vagy annál kevesebb processzort tartalmazó SUN szervert magamögé utasít.

A Java tesztben (SPECjbb2000 Benchmark) egy 8 utas (processzoros) IBM p660 6M1 15 százalékkal jobb teljesítményt nyújtott, mint a SUN Microsystems drágább, 12 utas UltraSparc III-alapú SUN Fire 6800 modellje. Az IBM p660 6M1 80 százalékkal több utasítást hajtott végre adott idő alatt, mint a szintén 8 utas Hewlett-Packard 9000 N4000. A web kiszolgálási tesztben (SPECweb99) az IBM szerver a 12 utas SUN US III-alapú Fire 4810 rendszer teljesítményének 93 százalékát tudta nyújtani.


Az IBM az új pSeries, középkategóriás szerverekben bevezette a Capacity Upgrade on Demand programot, valamint az öntesztelő és menedzselő technológiákat, amelyek ezidáig leginkább csak a nagyobb teljesítményű rendszerekben voltak megtalálhatóak. Az IBM mostani bejelentése nem véletlen, hiszen mind a piacvezető SUN, mind a HP a közeljövőben készül kiadni több új nagyteljesítményű szervert.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások