A terrortámadás hatása a PC piacra

A terrortámadás hatása a PC piacra

2001. szeptember 18. 15:45, Kedd
Ebben az évben a PC-k piaca nagyon rossz helyzetbe került. Még a nagyobb számítógépgyártó cégek is sokat panaszkodnak a visszafogott keresletre és a jelentős mértékű forgalomcsökkenésre. Sok gyártó nemrégen még abban reménykedett, hogy a megkezdődő iskolaszezon kicsit fellendíti majd a mélyponton lévő piacot, de a hírek szerint eddig semmiféle jelentősebb javulás nem következett be. A cégek egészen a terrorista támadásokig abban bíztak, hogy az októberben megjelenő Windows XP segíti majd a PC-k eladását. A támadások után azonban a legtöbb gyártó elbizonytalanodott, hiszen egyelőre nagyon nehezen lehet megjósolni, hogy az USA-ban történtek milyen hatással lesznek az amúgy is visszaesőben lévő piacra.

A gazdasági szakemberek szerint a PC piac alakulása most leginkább attól függ, hogy a támadásoknak milyen hosszútávú hatásai lesznek. Eddig voltak olyan optimista elemzők, akik erre az éve 1,8 százalékos növekedést jósoltak, most azonban már olyan vélemények is napvilágot látnak, amelyek szerint akár további 5 százalékos visszaesés is elképzelhető.

Szakemberek szerint Tajvant is nagyon súlyosan érinthetik a terrortámadások hatásai, hiszen ebben az országban rendkívül sok PC-t és egyéb hardver komponenst gyártanak. Ráadásul a Tajvanon gyártott hardvereszközök 40 százalékát Amerikába exportálják a cégek. A tajvani székhelyű Market Intelligence Center közleménye szerint a támadások nem azonnal lesznek hatással a PC piacra, de hosszútávon mindenképpen visszaeséssel kell számolni. A piackutatók szerint komolyabb rövidtávú következmények annak ellenére sem várhatók, hogy a termékek szállításában jelentős fennakadások voltak. A legtöbb tajvani cég szerint 2-3 héten belül visszaáll a rend, és így nem várható hiány a kulcsfontosságú hardver komponensekből sem.

Gazdasági szakemberek szerint nagyon sok fog múlni azon, hogy az amerikai PC piac a következő hetekben illetve hónapokban miként fog reagálni a szörnyű eseményekre, ugyanis ez jelentősen befolyásolhatja majd a világpiac alakulását is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások