Túl drága lesz az Intel McKinley?

Túl drága lesz az Intel McKinley?

2001. szeptember 19. 03:46, Szerda
Az Intel vezetőit leszámítva talán senki sem tudja egészen pontosan megmondani, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cége az elmúlt hét, vagy esetleg még több év alatt mennyi pénzt fordított a 64 bites processzor projektjére.

Mindenesetre a legtöbb feltételezés szerint az IA-64-es termékcsaládra az Intel eddig már bizonyosan több milliárd dollárt fordított, melynek eredményeképpen a jelenleg kapható első generációs IA-64 processzorok egyáltalán nem olcsók, hiszen az árakat tekintve manapság egy 4 MB cache-sel szerelt 800 MHz-es Itanium 4227 dollárba, egy hasonló frekvenciájú, de csak 2 MB cache-es verzió 1980 dollárba, a 4 MB cache-sel szerelt 733 MHz-es frekvenciájú Itanium 4227 dollárba, és végül de nem utolsó sorban a 733 MHz-es 2 MB-os cache-es modell 1177 dollárba kerül. Persze relatív, hogy manapság melyik processzor számít drágának, hiszen abban a kategóriában, melyben az Itanium chipek versenyezni szeretnének, elég kedvezőnek számít az áruk. Hozzá kell tennem azonban, hogy a fentebb ismertetett árak OEM árak, vagyis például ha egy, a Dell Computers által gyártott szerverbe szeretnénk egy 733 MHz-es Itaniumot rendelni, akkor 2966 dollárt kell kifizetnünk a chipért, ha pedig egy 4 MB-os cachememóriával szerelt 800 MHz-es modellt, akkor már nem kevesebb mint 6616 dollárt.

Persze a szakértők legtöbbje már szinte el is felejtette a nemrégiben bemutatkozott elsőgenerációs IA-64 processzorokat, hiszen az utód McKinley az ígéretek szerint hamarosan napvilágot lát majd. Általános vélekedés, hogy az Itanium lényegében csak arra volt jó, hogy a fejlesztőmérnökök az ilyen rendszereken fejlesszék ki az első olyan 64 bites alkalmazásokat, melyeknek igazából majd csak a McKinley-s rendszereken lehet majd hasznát venni. A McKinley processzorok egyébként megjelenésükkor várhatóan annyiba kerülnek majd, mint most egy Itanium processzor.

De, hogy a konkurens AMD-ről is szót ejtsünk, nem szabad megfeledkeznünk a Hammer processzorcsaládról, melyről a legfrissebb információk szerint annyit lehet tudni, hogy kategóriájukban rendkívül olcsónak számítanak majd. Az X86-64-es termékcsaládba tartozó chipek már csak azért is nagyon olcsók lehetnek, mert míg a Clawhammer chip magja mindössze 80 négyzetmilliméteres felületű lesz, addig a McKinley mag felülete akár a 450 négyzetmillimétert is elérheti. Persze nem minden a kedvező ár, hiszen a teljesítmény legalább ennyire fontos, vagy talán a legfontosabb tényező, de bizonyára az AMD vadonatúj üdvöskéje sem lesz gyengécske processzor.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások