Intel high-end tervek

Intel high-end tervek

2001. szeptember 19. 14:15, Szerda
A napokban újfent kiszivárgott az Intel legfrissebb roadmapje, vagyis a világ legnagyobb chipgyártó cégének a közeljövőre vonatkozó legfrissebb terveit taglaló iromány, melynek most a nagyteljesítményű processzorokkal foglalkozó részét vesszük egy kicsit alaposabban szemügyre.

A roadmapből kiderül, hogy az Intel a munkaállomásokba szánt processzorait három nagyobb csoportba sorolja. Az első csoportba az Itanium processzorok tartoznak, melyek háza táján nem túl sok változás lesz a közeljövőben, hiszen hamarosan már az Itanium-utód McKinley kopogtat majd az ajtónkon. A második csoportba a nagyteljesítményű, illetve középkategóriás IA-32 processzorok tartoznak, vagyis ide sorolható a 2 GHz-es frekvenciájú Xeon processzor, melynek alaplapi chipsete az i860-as típusjelzést viseli magán. Ebben a piaci szegmensben debütál majd várhatóan a jövő év első negyedévében a 2,2 GHz-es frekvenciájú, és immár 0,13 mikronos csíkszélességgel rendelkező, jelenleg Prestonia fejlesztési kódnévre hallgató új Intel processzor. 2002 második negyedévében látnak majd napvilágot a 2,4 GHz-es Prestonia chipek, melyeknek később még magasabb frekvenciájú változatainak megjelenése is tervbe van véve. Az Intel csoportosítása szerint a harmadik csoportba a belépőszintű IA-32 processzorok tartoznak, mely kategóriában jelenleg a 2 GHz-es Pentium 4 a csúcsmodell, mely chipet házon belül a jóöreg i850-es chipset támogatja. A sokak által várva várt 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő Northwood magos processzorok az idei év negyedik negyedévében kerülnek majd piacra, mégpedig várhatóan 2,2 GHz-es működési frekvenciával. A jövő év második negyedévében várható a 2,4 GHz-es frekvenciájú Northwood processzorok piaci debütálása, majd ezt követően természetesen a 2,4 GHz-nél magasabb frekvenciájú modellek megjelenésére is számítani lehet.


Az Intel az általános felhasználású szerverekbe szánt processzorait is három csoportba sorolja. A nagyteljesítményű chipek csoportjában a Prestonia processzor és a Plumas nevű chipset párosa található, melyek segítségével a jövő év első negeyedévétől kezdve az ígéretek szerint már 2500 dolláros áron elérhető lesz egy 2,3-2,4 GHz-es processzorral szerelt DDR memóriás rendszer. Az Intel középkategóriás szerver processzorai közé jelenleg az 512 KB cachememóriával szerelt Tualatin magos Pentium III chipek tartoznak, de idővel ezeket a chipeket is felváltják majd a különböző Prestonia processzorok. Érdekes módon az Intel a belépőszintű szerver processzorai közé is az imént említett Pentium III-as processzorokat sorolja, mely chipnek egyébként a jövő év folyamán lát majd napvilágot az 1,4 GHz-es változata.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások