Rugalmas kijelzők

Rugalmas kijelzők

2001. szeptember 20. 15:18, Csütörtök
Az E Ink ez év tavaszán már többször jelentett be olyan technológiákat és megoldásokat, amelyek lehetővé teszik az úgynevezett papírszerű kijelzők készítését. Az új megjelenítő eszközök alapját a cég által kifejlesztett elektronikus tinta jelenti, amelyet szinte bármilyen felületre rá lehet nyomtatni, ahol több millió kis mikrokapszula keletkezik. A megjelenítendő információ függvényében ezek állapota a töltések megváltoztatásával módosítható. Az elektronikus tinta felhasználható úgynevezett elektronikus papírokhoz, de akár számítógépes monitorokhoz is. Az E Ink először áprilisban mutatta be annak a 12,1 colos kijelzőjének prototípusát, amely egy IBM notebookba került bele.

Az elektronikus tintának számos előnye van az eddigi technológiákkal szemben. Ezek közül a legfontosabb, hogy nagyon vékony, rugalmas kijelzőkhöz is alkalmazható, a képélesség állandó, a megjelenítés minősége nem függ a látószög nagyságától, és nem utolsó sorban alacsony fogyasztású működést biztosít. Az E Ink szakemberei tavasz óta nem igen pihentek, hiszen a cég egy újabb, papírszerű, rugalmas kijelzőt mutatott be. Az E Ink szerint az új eszköz nagyon jól alkalmazható lesz a jövőben újságokhoz, hordozható elektronikus könyvekhez és a különböző mobilkommunikációs készülékekhez, például PDA-khoz is.

Az E Ink új kijelzőjének neve RadioPaper. Ez tulajdonképpen egy vékony anyagból áll, amelyet speciális bevonattal láttak el. A képek megjelenítését korszerű, rugalmas tranzisztorok is segítik. Ez a kijelző egyelőre csak prototípus. A cég szakemberei jelenleg azon dolgoznak, hogy a RadioPaper nagyobb mennyiségű gyártása is megoldható legyen. Az E Ink képviselője szerint elképzelhető, hogy kis darabszámban ugyan, de hamarosan elkezdik az új kijelző szállítását. A hírek szerint az E Ink már együttműködik számos, lapos kijelzők gyártásával foglalkozó partnerével, de a cég erről egyelőre még nem közölt konkrétumokat. Szakemberek szerint még néhány évre szükség van ahhoz, hogy széles körben is elterjedjenek az elektronikus papírok és a papírszerű kijelzők.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások