Néhány szó a Win XP termékaktivizálásáról

Néhány szó a Win XP termékaktivizálásáról

2001. szeptember 26. 03:28, Szerda
A Windows XP termékaktivizálási eljárása miatt az operációs rendszer megtagadhatja a működést, amennyiben a felhasználó négy hardvereszközt megváltoztat számítógépében.

A Microsoft új, az illegális szoftvermásolás visszaszorítására készített termékaktiválási technológiájának részletei egy, a rendszert övező félelmek eloszlatását célzó dokumentumban kerültek ismertetésre. Számos piaci megfigyelő azonban úgy véli, a megoldás a legtöbb felhasználó számára komoly fejfájást fog okozni, mivel vagy internetes kapcsolatot igényel, vagy pedig telefonos úton kell lebonyolítani az aktivizálást.

A Microsoft szerint az új termékaktivizálási rendszer nem lesz tolakodó a felhasználókra nézve. A Windows XP egy adott hardverhez lesz kötve, és amennyiben abban legalább négy részegység megváltozik, az aktivizálást újból el kell végezni. A felhasználók két módon juthatnak hozzá a 42 karakterből álló aktivizálási kódhoz: az interneten keresztül a Microsoft weboldalán, vagy telefonos úton.

A különféle cégeket ez az eljárás nem fogja érinteni, mivel a Windows XP munkacsoportok számára licenszelt, üzleti változata nem tartalmazza a termékaktiválási technológiát. A tavasszal bejelentett termékaktivizálási rendszert többen amiatt támadták, mert információt gyűjt a felhasználók hardverelemeiről. Az aktivizálás eljárása névtelenül elvégezhető lesz, számos felhasználó azonban nem bízik mindebben. A Microsoft a felhasználók ezirányú igénye miatt a közelmúltban ismertette a technológia részleteit.

A boltokban készen vásárolt, Windows XP-alapú PC-ken az aktivizálást nem kell majd elvégezni. Ezt a gyártó vagy a rendszerhez kötődő előtelepítési eljárással (SLP - System Locked Pre-Installation), vagy a hagyományos módszerrel előre megteszi. Az SLP módszerrel aktivált rendszert a BIOS alapján azonosítja a Windows XP, így minden hardverelem kicserélhető újbóli aktivizálás szüksége nélkül, kivéve természetesen magát az alaplapot. Amennyiben a BIOS valamilyen okból megváltozott (például frissítés) újbóli aktiválás szükséges.

Az egyébként névtelenül elvégezhető termékaktivizálási folyamat során a felhasználónak a Windows XP 20 karakterből álló sorozatszámát, valamint a számítógép hardverelemétől függő, 8 karakter hosszúságú karakterláncot kell megadnia. Az ezután kapott 42 karakter hosszúságú kódot be kell írni a szoftver aktiválási ablakába, és a rendszer aktiválása be is fejeződött. Hagyományos aktiválás esetén négy megváltozott hardverelem után a folyamatot meg kell ismételni.

A termékaktiváláshoz szükséges 8 jegyű kód csak a PC azonosítására alkalmas, a számítógép hardverelemeinek meghatározására azonban már nem, állítja a Microsoft. A 10 vizsgált elem a videókártya, a SCSI illetve IDE vezérlő, a hálózati kártya, a RAM memória (mérete), a processzor (típus és sorozatszám), a merevlemez (típus és sorozatszám), valamint a CD-ROM/CD-RW/DVD-R meghajtó típusa. Ezek közül kiemelt jelentőségű az azonosításban a hálózati kártya, amely változatlansága vagy hiánya esetén 5 hardverelem változtatható újbóli aktiválás nélkül. Amennyiben a hálózati kártya megváltozott, esetleg kikerült a gépből, illetve új került bele, három további hardvermódosítás után új aktiválás szükséges. A termékaktiválási rendszer a mobil számítógépekkel engedékenyebb, ezek esetében ugyanis 8, illetve 6+hálózati kártya módosítható újbóli aktiválás nélkül.

Fontos továbbá megjegyezni, hogy egy hardverelem oda-vissza cserélgetése egyetlen változásnak számít, függetlenül a cserék számától.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások