Bestseller lett az 1,50 dolláros Windows XP-ből

Bestseller lett az 1,50 dolláros Windows XP-ből

2001. szeptember 26. 03:24, Szerda
A legfrissebb híradások szerint Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban a napokban a legkelendőbb árucikkek közé került fel a Microsoft legújabb operációs rendszere, a Windows XP. Aki egy kicsit is jártas a témában, annak gyanús lehet, hogy vajon hogyan lett bestseller a Windows XP, amikor hivatalos megjelenési időpontja október 25, vagyis magyarul még meg sem jelent, illetve egyelőre csak komplett számítógépek vásárlásakor lehet hozzájutni.

A megoldás, hogy ezek a Windows XP-k illegális másolatok, ugyanis a szoftverek másolgatásával üzletszerűen foglalkozó kalózipart természetesen egyáltalán nem érdekli, hogy a szoftver hivatalosan csak egy hónap múlva jelenik meg. Érdekesség, hogy sokak szerint a világszintű méretekben tapasztalható gazdasági nehézségek a kalóziparban is éreztetik hatásukat, ugyanis az ázsiai piacokon nem is olyan régen még 3-4 dollárba került egy szoftver illegális másolatát tartalmazó CD, a Windows XP-t mostanság azonban már 1,50 dollárnak megfelelő összegért is be lehet szerezni, hangsúlyoznám, illegálisan.

Malajziában tehát virágzik a kalózipar, és a Windows XP is nagyon gyorsan ezen iparág áldozatává vált. Erre annak ellenére is sor került, hogy a malajziai kormány a közelmúltban nagyon komoly támadásokat indított a szoftverkalózok ellen, és hát valljuk be, hogy a Microsoft által a Windows XP-ben alkalmazott termékaktiválási funkció is csak egy nagyon csenevész próbálkozás volt, melyet a szakértő crackerek pillanatok alatt feltörtek.

"Malajziában a szoftverkalózkodást nagyon nehéz, sőt szinte lehetetlen megszüntetni. A probléma gyökere egyébként szerintem egyértelműen az egyre nagyobb méreteket öltő korrupció" - nyilatkozta egy magát megnevezni nem kívánó szakértő, aki állítólag számtalan olyan példát tudna felsorolni, melyek szerint alig hogy elkapnak egy szoftverkalózt, a korrupciónak köszönhetően pár nap múlva ugyanott folytathatja a szoftveriparra káros tevékenységeit, ahol pár nappal korábban abbahagyta.

"A probléma lényege szerintem abban rejlik, hogy a szoftverkalózok minden olyan fejlett technológiával rendelkeznek, melyeket mi is használunk. Tény, hogy a crackerek és a szoftverkalózok számára nem létezik olyan védelmi rendszer, melyet idővel ne lehetne feltörni" - nyilatkozta Butt Wai Choon, a Microsoft malajziai részlegének ügyvezető igazgatója.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások