Napster: élet a halál után?

Napster: élet a halál után?

2001. szeptember 26. 04:22, Szerda
A korábban szebb napokat is látott, zenefájl cserebere szolgáltatást üzemeltető Napster cég képviselői bejelentették, hogy a hanglemezipari cégekkel sikerült egy rendkívül fontos megállapodást aláírniuk, mely állítólag elengedhetetlen feltétele annak, hogy a cég végre-valahára beindíthassa a már hónapok óta ígérgetett előfizetéses alapokon nyugvó vadonatúj internetes szolgáltatását.

Az utóbbi időkben szinte teljesen földbe döngölt Napster vezetői tehát még mindig reménykednek abban, hogy a Napster egyszer talán újra régi fényében tündökölhet majd, ám erről a szakértők és a felhasználók nagy része máshogy vélekedik. Ezzel együtt mindenképpen örvendetes, hogy legalább az említett megállapodás létrejött, ugyanis a Napster már hónapok óta keresi a kapcsolatot a hanglemezipari cégekkel, mert a Napster vezetői az új szolgáltatás beindítása előtt minden szükséges szerződést meg szeretnének kötni a teljesen legális működés érdekében.

A hétfő este aláírt megállapodás értelmében a Napster 26 millió dollárt fizet ki annak érdekében, hogy a hanglemezipari cégek és a zenészek szíve megenyhüljön, ám ez korántsem jelenti azt, hogy a Napster peres ügyei egyik percről a másikra megszűntek volna létezni, ugyanis egyes érdekelt cégek folytatni kívánják saját peres ügyeiket a Napster ellen. A megállapodás azt is magába foglalja, hogy a Napster által a jövőben kifizetendő, a szerzői jogdíjakkal kapcsolatos összegek egyharmadát a zenei felvételek jogait birtoklók kapják, a fennmaradó kétharmadnyi összeget pedig a hanglemezkiadó cégek kapják majd meg, azonban ezen összegek nagysága egyelőre még nem teljesen tisztázott. A Napster egyébként előre kifizet majd 10 millió dollárt a zenei felvételek publikálásához szükséges engedélyekért.


A Napster képviselői jelenleg még nem tudtak pontos adatokkal szolgálni az ügyben, hogy a felmerülő költségek következtében milyen mértékű havidíjjal kívánják majd terhelni előfizetőiket, és egyelőre még az előfizetéses rendszer beindításának időpontja is kérdéses. Konrad Hilbers, a Napster vezérigazgatója a napokban azt nyilatkozta, hogy a fizetős Napster valamikor az idei év végén kezdi majd meg a működését, de pontos időpontot még nem tudott mondani. Szakértők szerint egyébként a Napsternek nagyon komoly összegeket kell majd kifizetnie, ha ténylegesen teljesen legálisan szeretne működni, a Napster vezetői azonban úgy gondolják, hogy a komoly kiadások mellett a bevételi oldalon is nagy összegek szerepelnek majd, vagyis a Napsterből viszonylag rövid idő alatt sikeres üzleti vállalkozás lehet.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások