Bill Gates még mindig a világ leggazdagabb embere

Bill Gates még mindig a világ leggazdagabb embere

2001. szeptember 30. 20:18, Vasárnap
Az idei év folyamán immár nem először fordul elő, hogy a Forbes magazinnak a világ négyszáz leggazdagabb emberét tartalmazó listáján a szoftveróriás Microsoft cég elnöke, Bill Gates található a legelőkelőbb pozícióban, vagyis jelenleg ő a világ leggazdagabb embere.

Érdekesség, hogy a Bill Gates-hez hasonló, számítástechnikában érdekeltségekkel rendelkező személyek szinte kivétel nélkül lejjebb csúsztak a négyszázas listán, valamint ugyancsak nem elhanyagolható, hogy az elmúlt időkben a világ leggazdagabb embereinek a vagyona általánosságban csökkent.

A Forbes magazin szerint Bill Gates jelenleg az Egyesült Államok és egyben a világ leggazdagabb embere, ugyanis Gates az idei augusztus 27-i adatok szerint 54 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezett. Gates egyébként kisebb-nagyobb megszakításokkal immár nyolc éve a világ legvagyonosabb embere. A Microsoft cég egyik társalapítójaként ismert Pall Allen a Forbes listáján "csak" a harmadik helyen szerepel, ugyanis Allen 28,2 milliárd dollárja csak erre a bronzos helyre elegendő. Gates és Allen között egyébként a tőkebefektetésekkel foglalkozó Warren Buffet található a Forbes listáján, akiről az a hír járja, hogy korábban Gates bridzspartnere volt.

A Microsoft jelenlegi vezérigazgatója, Steve Ballmer vagyona 15,1 milliárd dollárra tehető, és ez az összeg ahhoz elég, hogy a Forbes listáján benne legyen az első tízben. A napokban egyébként Gates és Ballmer is fizetésemelést kapott, azonban mindkettejük prémiuma csökkent valamelyest.


A Forbes lista első tíz helyének egyikére az említett Microsoftos érdekeltségekkel rendelkező személyeken kívül egyetlen számítástechnikai cég, a Microsoft riválisának tartott Oracle elnök-vezérigazgatója, Larry Ellison tudott csak beférkőzni, az ő vagyona egyébként 21,9 milliárd dollár.

A legfrissebb Forbes lista egyik legdinamikusabban felfelé törekvő testvérpárját alkotják Coxék, hiszen Barbara Cox Anthony és Anne Cox Chambers 11,3-11,3 milliárd dollárjával a tizenegyedik, illetve a tizenkettedik helyet foglalja el. A két hölgy a Cox Enterprises médiabirodalom tulajdonosa.

A Dell Computer alapítója, Michael Dell 9,8 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, ami a tizenötödik helyhez elegendő, Pierre Omidyar, az eBay alapítója pedig 4,6 milliárd dolláros vagyonával "csak" a harminchatodik helyen tanyázik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások