HP: szuperszámítógép házilag

HP: szuperszámítógép házilag

2001. október 6. 05:45, Szombat
Hogyan készítsünk szuperszámítógépet? Vegyünk néhány teljesen szokványos asztali számítógépet, hálózati "switch"-et, megfelelő mennyiségű Ethernet kábelt, valamint készítsünk egy egyedi Linux változatot.

A Hewlett-Packard, valamint a francia Állami Laboratórium ezt a meglehetősen egyszerű receptet követte, és az eredmény komoly meglepetést okozott, hiszen a rendszer nemcsak, hogy működött, de igen tekintélyes teljesítményt ért el. Az "I Cluster" elnevezésű szuperszámítógép, amely 225 személyi számítógép összekapcsolásából született, a Mandrake Linux egy átalakított változatát futtatja, és sebessége alapján bekerült a világ 500 legnagyobb teljesítményű számítógépének toplistájába.

A szokatlan szuperszámítógép-rendszer megépítésének ötletét a HP Grenoble-i (Franciaország) laboratóriumának kutatói vetették fel tavaly nyáron. A társaság kutatói a szuperszámítógép megépítésének munkálatait a Francia Nemzeti Számítástechnikai Kutatóintézettel (INRIA) közösen végezték. A cél egy olyan szuperszámítógép kifejlesztése volt, amely a nagyvállalatoknál is általánosan megtalálható eszközökből épül fel.

A rendszer kezdetben 100 darab HP-féle, leegyszerűsített kiépítésű e-PC-ből állt, amelyet később 225-re bővítettek a szakemberek, megközelítve a megoldás fizikai korlátait. A HP és az INRIA képviselői a napokban mutatták be az elkészült szuperszámítógépet.

A megoldáshoz alkalmazott HP e-PC-k teljesen szokványos számítógépek, amelyeken a kutatók semmilyen módosítást nem végeztek. - Ezek teljesen általános számítógépek. Még a házukat sem nyitottuk fel - mondta Bruno Richard, a HP Grenoble-i laboratóriumának programmenedzsere. Az I-Clusterhez hasonló cluster rendszerek, mint például az ASCI Red, jelentősen módosított számítógépekből épülnek fel.

A szakemberek szerint a fő probléma annak megvalósítása volt, hogy a számítógépek hatékonyan megosszák egymás között a feladatokat, illetve a tárterületet. - A korábbi rendszerünk 12 gépből állt. Amikor már 200 PC-t kell összekötni, mindent újból át kell gondolni - mondta Richard. A rendszer megvalósítása mintegy 210 ezer dollárba került, a kutatók azonban szabadon elérhetővé fogják tenni azt a módosított Linux operációs rendszert, amely segítségével bárki megépítheti I-Cluster szuperszámítógépét.

A megoldáshoz felhasznált PC-k ma már nem mondhatók korszerűnek, minden egyes számítógép 733 MHz-es Pentium III processzort, valamint 256 MB RAM-ot, illetve 15 GB-os merevlemezt tartalmaz. Az összeállított rendszer azonban mégis lenyűgöző teljesítményre képes, amit a közeljövőben elkészülő Pentium 4-alapú változat azonban még jelentősen fölül is fog múlni. A HP és az INRIA megoldása a 385. helyet foglalja el a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépek 500-as listáján.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások