A Dell nem aggódik a HP/Compaq óriás létrejötte miatt

A Dell nem aggódik a HP/Compaq óriás létrejötte miatt

2001. október 9. 18:39, Kedd
Michael Dell, a világ legnagyobb PC gyártójaként számontartott Dell Computer Corp. vezérigazgatója egyáltalán nem aggódik a HP és a Compaq egyesülése miatt, igaz örülni sem őrül neki.

A Hewlett-Packard Co., valamint a Compaq Computer Corp., amely cégekből az utóbbi az év elejéig a világ vezető PC gyártója volt, egyesülni készülnek. A 25 milliárd dolláros erőfeszítés egyik legfőbb célja a rivális Dell Computer rohamosan növekedő piaci részesedésének visszaszorítása.

A szeptember 4-ei egyesülés után azonban mindkét cég részvényárfolyama lezuhant, ráadásul a szeptember 11-ei terrortámadás-sorozat is negatívan hatott a cégekre. Miközben a Compaq, a Hewlett-Packard, és számos egyéb társaság a bevételek drasztikus csökkenéséről számolt be, a Dell az elmúlt héten jelentette be, hogy saját bevételei megfelelnek a várakozásoknak.

A közelmúltban a Hewlett-Packard és a Compaq egyesülési tervei miatt számos ügyfél a rivális Dellhez pártolt. - Úgy gondolom, a HP-Compaq egysülés több előnnyel jár számunkra, mint ahány megoldandó problémát vet fel - mondta Dell egy római konferencián. A vezérigazgató elmondása szerint a társaság csak az elmúlt két hétben mintegy 26 jelentős ügyfelet szerzett magának, hozzávetőlegesen 270 millió dollár többletjövedelmet eredményezve.

A társaság a viszonylagosan gyenge amerikai piac helyett a közelmúltban az európai szegmens felé kezdett fordulni, amely jelenleg jóval erősebb. Bár az amerikai piac visszaesését az európai többletbevételek nem tudják teljes mértékben ellensúlyozni, Michael Dell bízik abban, hogy a recesszió nem tart majd sokáig, és az USA piaca hamarosan újra fellendülésnek indul.

Amíg az Egyesült Államok Afganisztán, illetve a terrorizmus elleni, napokban megindított támadása nem okozott különösebb változásokat a piacon, a szeptember 11-ei események jelentős bevételkieséseket okoztak a legtöbb cég számára. A Dell Computernek azonban meglepően gyorsan sikerült kihevernie a terrortámadások piaci hatásait, a társaság bevétele néhány nap alatt teljesen helyreállt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások