Intel-VIA: per pert követ

Intel-VIA: per pert követ

2001. október 11. 22:12, Csütörtök
A legfrissebb híradások szerint a világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel, valamint az egyik legnagyobb tajvani chipsetgyártó cég, a VIA Technologies közötti háborúskodás egyre jobban eldurvul, hiszen az Intel a napokban egy viszontkeresetet és egy hivatalos jogi beadványt nyújtott be válaszul a VIA által a közelmúltban a Texasi Kerületi Bíróságra beadott, Intelt vádló peres anyagra. Ebben az Intel által a napokban beadott anyagban többek között az is szerepel, hogy a tajpeji székhelyű VIA, valamint amerikai leányvállalata, a Centaur Technology öt olyan, az Egyesült Államokban bejegyzett szabadalmi jogot sértett meg, mely egyértelműen az Intel tulajdonában volt akkor, amikor a VIA kifejlesztette saját C3 típusjelzésű processzorát. Az Intel beadványa szerint a VIA által az Intel számára ily módon okozott károk nem mérhetők fel pontosan, valamint az Intel arra kéri a bíróságot, hogy az kötelezze a VIA-t a C3-as processzorok gyártásának és forgalmazásának leállítására.

Aki esetleg a közelmúltban nem követte volna figyelemmel az Intel és a VIA közötti csatározásokat, annak elmondom, hogy az egész ügy úgy kezdődött, hogy a VIA szépen csöndben kifejlesztette a Pentium 4-es platform első, DDR memóriákat is támogató alaplapi chipsetét, melyhez azonban nem kapott meg az Inteltől néhány licencjogot. A VIA vezetői akkoriban teljes nyugodtsággal azt nyilatkozták, hogy az említett VIA P4X266-os chipsetet még akkor is piacra dobják, ha a debütálás pillanatáig esetleg nem sikerülne beszerezni az Inteltől a szükséges licenceket. Mint az később kiderült, a VIA ez ügyben nem tudott megállapodni az Intellel, és ígéretéhez híven piacra dobta a P4X266-os chipsetet.

Az ügy akkor terelődött jogi útra, amikor az Intel szeptemberben a Delaware-i Szövetségi Bíróságon beperelte a VIA Technologies-t, mondván a VIA a P4X266-os chipsettel megsértette az Intel licencjogait. A VIA jogi képviselői természetesen nem hagyhatták szó, illetve viszontper nélkül a dolgot, így a közelmúltban a VIA a Texas Kerületi Bíróságon beperelte az Intelt, mert a VIA szerint az Intel a Pentium 4-es processzorokban olyan technológiákat is felhasznált, melyeket a VIA a C3-as processzoraiban alkalmazott, és amely technológiák szabadalmi jogai a VIA-t illetik meg. Mi itt kapcsolódunk be a történetbe, ugyanis az Intel a VIA ezen vádjaira adta be a napokban a viszontkeresetét a kerületi bíróságra. Az ügy kimenetele egyelőre kérdéses, hiszen a perek és viszontperek akár évekig is követhetik egymást, és a peren kívüli egyezségre nem sok esélyt látnak a szakértők.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások