Az Intel nagyon megnehezíti az Elitegroup dolgát

Az Intel nagyon megnehezíti az Elitegroup dolgát

2001. október 16. 08:45, Kedd
A nagyobb alaplapgyártó cégek közül jelenleg csak az Elitegroup Computer Systems (ECS) forgalmaz a VIA Technologies közelmúltban nagy port kavart P4X266-os chipsetére épülő alaplapokat, azonban a cég eddig sokkal kevesebb ilyen Pentium 4-es alaplapot tudott forgalomba hozni, mint amennyit korábban tervezett. Az Elitegroup a szeptember-októberi időszakra 600 ezer darab P4X266-os chipsetet rendelt, azonban egészen mostanáig ezen mennyiségnek mindössze a harminc százaléka került forgalomba a cég P4X266-os alaplapjain.


Mint ahogy az köztudott, az Intel a VIA Technologies-on kívül az Elitegrouppal is pereskedik, ám ez talán nem is olyan lényeges, mint az, hogy különböző források szerint az Intel világszerte nyomást próbál gyakorolni a kisebb-nagyobb disztribútorokra és számítástechnikai kereskedőkre, hogy azok kizárólag "legális" chipsetekre épülő alaplapokat vásároljanak, mert különben az Intel esetleg nem biztosítja a folyamatos processzorszállításokat. Az Intel ezen rendkívül agresszív viselkedése természetesen meg is tette a hatását, hiszen a közelmúltban egyre több európai és ázsiai disztribútor mondta le Elitegroup alaplap megrendeléseit, ugyanis ezen cégek úgy gondolják, hogy az Intellel minden körülmények között jobb a békesség.

A világ legnagyobb alaplapgyártó cégei között nyilvántartott Asustek Computer, Gigabyte Technology és Micro-Star International (MSI) cégek a közelmúltban szépen lassan mind piacra dobták különböző, i845-ös chipsetre épülő alaplapjaikat, és kijelentették, hogy korábban kizárólag kutatási célokból rendeltek VIA P4X266-os chipseteket. Magyarul az imént említett cégek nem kívánták összerúgni a port a világ legnagyobb chipgyártó cégével, az Intellel, erre ugyanis a nagyobb gyártók közül kizárólag az Elitegroup merészkedett.

Persze azért az Elitegroupot sem kell félteni, hiszen a cég mostanában nagy aktivitást mutat a Silicon Integrated Systems-féle SiS645-ös, illetve az Acer Laboratories-féle Aladdin-P4-es "legális" chipsetekre épülő alaplapok fejlesztése terén is, vagyis igaz, hogy az Elitegroupot kényesen érintik a rossz P4X266-os eladási mutatók, de ettől még nem áll meg az élet a cégen belül. Az Elitegroup-féle P4X266-os alaplapok ára egyébként az Egyesült Államokban immár 70 dollár alá csökkent.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások