Athlon XP: Téves riasztás!

Athlon XP: Téves riasztás!

2001. október 18. 21:20, Csütörtök
A napokban az a valótlannak bizonyult hír járta futótűzként végig az internetet, miszerint az AMD egy hiba miatt visszahívta új Athlon XP processzorát. Az AMD tegnap bejelentett negyedéves eredménye ellenben a rideg valóságot tükrözi.

Egy félreértésre épült az a hír, miszerint az Advanced Micro Devices (AMD) legújabb asztali processzora, az Athlon XP egy súlyos hibát tartalmaz, és a társaság kénytelen volt azt visszahívni. A hír többek között az OC Workbench weboldalán jelent meg az elmúlt napokban, és azonnal riadalmat okozott az AMD rajongótáborában. Mint később azonban kiderült, és ezt az OC Workbench is megjelenítette weboldalán, semmi ilyesmiről nincsen szó. A valóság az, hogy mindössze egy félreértés történt a processzor tajvani szállításaiban.

Nem félreértés azonban, hogy az AMD -immár hivatalos- harmadik negyedévi eredményeiben meglehetősen sok a negatív szám. A társaság bevételei az Intellel folytatott árháború következtében drasztikusan leestek, jelentős veszteségeket okozva ezzel. Az AMD harmadik negyedéves, teljes nettó vesztesége 186,9 millió dollár, amelyből azonban "csak" mintegy 97,4 millió dollár a működési veszteség, a fennmaradó pénzösszeg pedig a közelmúltban véghezvitt szervezeti átalakításokból eredő egyszeri kiadások következménye.

A Sunnyvale-i (Kalifornia) központú cég harmadik negyedéves bevétele 765,9 millió dollár volt, ami 36 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 1,21 milliárdos rekorderedménynek, és 22 százalékos csökkenést jelent a megelőző negyedévhez képest (985,3 millió dollár). A társaság a hónap elején bejelentette, hogy a harmadik negyedévben hozzávetőleg 90-110 millió dolláros veszteséget halmozott fel, pontos számokkal azonban akkor még nem rendelkezett a gyártó.

A közelmúlt veszteségeinél azonban nagyobb problémát jelent az AMD számára, hogy könnyen az egészéves eredmény is negatív lehet. Az elmúlt kilenc hónapban a társaság összesen 44,8 millió dolláros nyereséget ért el. Amennyiben a negyedik negyedéves veszteség ennél nagyobb lesz, a társaság az egész évet veszteséggel zárja. A tavalyi év egyébként 5 év után az első volt, amikor az AMD nyereségről számolhatott be.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások