Az AMD leállítja a 760-as chipkészlet gyártását

Az AMD leállítja a 760-as chipkészlet gyártását

2001. október 24. 03:22, Szerda
Egyes hírek szerint a processzorgyártó Advanced Micro Devices (AMD) leállítja az Athlon és Duron processzorokat, valamint DDR-SDRAM memóriát támogató AMD-760 típusjelzésű alaplapi chipkészlet gyártását.

Az AMD már az AMD-760 Athlon-DDR chipkészlet megjelenését követően tudatta, hogy a társaság nem szándékozik belépni az alaplapi chipkészletek piacára, és a megoldás célja mindössze egy irányvonal kijelölése a nagy chipsetgyártók számára. Mivel azonban a társaság saját chipkészlete iránt igen nagy igény mutatkozott, az AMD úgy döntött egy ideig piacon hagyja azt.

Mivel az AMD-760 csak a helyes utat volt hivatott megmutatni a tajvani chipsetgyártók számára, a chipkészlet meglehetősen szegényes funkciókkal rendelkezik. Ennek ellenére rendkívül sokan választották az AMD chipkészletes Athlon alaplapokat, noha azok egyáltalán nem voltak olcsóak. Az ok egyszerű, sokan továbbra sem bíznak a tajvani gyártók chipkészleteiben.


A külső gyártók Athlon chipkészletei mára azonban elérték azt a határt, ahol az AMD-760 választása mellett a márkán kívül gyakorlatilag már semmi sem szól. A VIA Technologies, SiS, és ALi cégek Athlon-DDR megoldásai mind kigyógyultak gyermekbetegségeikből, jó teljesítményt nyújtanak, és előbb-utóbb végre az nVidia-féle nForce is megjelenik a piacon. Az AMD-760 alapú alaplapok ezért előbb-utóbb eltűnnek a piacról.

Az AMD jelenleg nem fejleszt semmilyen új chipkészletet az Athlon- és Duron-alapú asztali rendszerekbe, a társaság kizárólag a processzorgyártásra, illetve a flash memóriákra kíván koncentráni. A duálprocesszoros szerverekbe és munkaállomásokba szánt AMD-760MPX megoldás gyártása azonban természetesen tovább folytatódik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások