Az alaplapgyártók a bőség zavarában szenvednek

Az alaplapgyártók a bőség zavarában szenvednek

2001. október 25. 04:25, Csütörtök
Mind az Intel Pentium 4, mind az AMD Athlon és Duron processzorokhoz egyre több alaplapi chipkészlet áll a gyártók rendelkezésére, ami kisebb bizonytalanságot, nehézséget okozott az alaplapgyártók fejlesztéseiben.

A chipsetgyártók tervei szerint legalább hat új alaplapi chipkészlet tömegtermelése indul meg novemberben. Az alaplapgyártók ennek a bőségnek a következtében elbizonytalanodtak, nem igazán tudják eldönteni, melyik megoldásokat alkalmazzák alaplapjaikban. A helyzetet tovább fokozza az a tény, hogy a chipkészletek gyártói rendre változtatják áraikat.

Az Intel chipkészletek piacán az i850 és i845 típusok mellett novemberben már a DDR-SDRAM támogatású i845D is beszerezhető lesz, igaz egyelőre csak kisebb mennyiségben. A Brookdale-D (i845D) chipkészletre minden nagyobb alaplapgyártó építeni fog alaplapot. A társaságoknak az Intel jelentős Socket 423 Pentium 4 raktárkészletei miatt egyelőre a Socket 423 foglalatos megoldásokra is figyelmet kell fordítaniuk.

A tajvani chipsetgyártók termékei közül a vezető alaplapgyártók leginkább a SiS 645 megoldását szeretnék saját Pentium 4-DDR rendszereikben alkalmazni, mivel már folynak a szállításai, és a VIA Technologies P4X266 megoldásával ellenben Intel chipsetlicensszel is rendelkezik. Az ALi egyelőre nem siet Aladdin-P4 chipkészletének szállításaival, így a gyártók egyelőre nem igazán számolnak a megoldással.

Az AMD vonalon jelentős változtatások folynak, mivel a processzorgyártó leállítja az AMD-760 chipkészlet gyártását. Az AMD-760 utódja a vezető alaplapgyártók szemében a VIA Technologies KT266A megoldása, de várhatóan a SiS735 és SiS745 chipkészletek iránt is növekedni fog a kereslet. Az utóbbi változat már támogatja a DDR333 SDRAM chipeket, és a gyártók szerint stabilabb elődjénél.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások