Gates lerántotta a leplet az XP-ről

Gates lerántotta a leplet az XP-ről

2001. október 25. 23:44, Csütörtök
A csütörtökön hivatalosan is kiadott Windows XP, a szoftveróriás Microsoft legújabb operációs rendszere valószínűleg a társaság legfontosabb terméke, amely az elmúlt hat évben megjelent.

A sokak által már régóta várt Windows XP operációs rendszert Bill Gates, a redmondi központú társaság elnöke csütörtökön végérvényesen útjára bocsátotta. A Windows operációs rendszer új változata, az XP, a Microsoft ígérete szerint sokkal megbízhatóbb és egyszerűbben kezelhető, mint elődei, ugyanakkor nagyobb teljesítményre képes, és számos új funkciót tartalmaz.


A Time Square (New York) Marriot Marquis Theatre színházában megtartott kiadást követően a Microsoft egy 250 millió dolláros marketingkampányt is elindított, amelynek célja a megoldás népszerűsítése lesz. A szoftvercég a chipóriás Intellel, valamint a nagy számítógépgyártókkal együttvéve mintegy 1 milliárd dollárt fog költeni a reklámhadjáratra, amely az elemzők szerint nem marad eredménytelen. A szakértők döntő többsége ugyanis úgy véli, a Windows XP jelentős növekedést fog hozni a PC-k, illetve számítógép részegységek iránti keresletben.

"A mai nap nagy nap mind a PC-k felhasználói, mind a PC ipar számára" - mondta Bill Gates, a Microsoft elnöke. "A Windows XP kiadására csak egyetlen helyszín lehetett alkalmas: New York város szíve" - folytatta a Microsoft vezető, utalva a szeptember 11-ei terrortámadásokra. Ezekután New York polgármestere, Rudolph Giuliani köszönetet mondott Gatesnek, amiért a vezető bízott New Yorkban, és a várost választotta a kiadás helyszínének.


A társaság a Windows XP-vel együtt kiadta az operációs rendszerhez kínált Microsoft Plus for Windows XP bővítőcsomagot is, amely olyan szolgáltatásokat tartalmaz, mint a Windows Media Playerhez illeszkedő beszédfelismerés, illetve számos egyéb audióval kapcsolatos bővítés. A csomag ára 39,95 dollár lesz.

Mint ismeretes, a Windows XP Home és Professional változatokban lesz kapható. Bár elsőre a két változat egyezőnek tűnhet, a Professional kibővített hálózati funkciókat tartalmaz, megbízhatóbb biztonsági rendszerrel rendelkezik, és támogatja a többprocesszoros rendszereket is. A WinXP Home változat ára frissítés esetén 99 dollár, a teljes verzió pedig 199 dollárba kerül. A Professional szintén elérhető frissítés és teljes telepítő változatban is, 199 illetve 299 dolláros áron.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások