Az alaplapgyártók immár riválisnak tekintik a VIA-t

Az alaplapgyártók immár riválisnak tekintik a VIA-t

2001. október 28. 16:50, Vasárnap
Bár a VIA elmondása szerint az Intelt, és nem a tajvani alaplapgyártókat tekinti konkurenciának, a társaság nagyratörő tervei egyre inkább aggasztják a tajvani cégeket.

A vezető tajvani alaplapgyártók a közelmúltban még úgy nyilatkoztak, hogy a VIA Technologies újonnan megnyitott alaplap üzletága nem jelent semmiféle veszélyt számukra. Ipari hírforrások utalása szerint azonban mindez az álláspont a napokban jelentősen megváltozott. A VIA Technologies ugyanis közzétette jövőt illető terveit, amelyek szerint a társaság 2002 közepére már mintegy 1 millió alaplapot kíván legyártani havonta. Ez pedig azt jelenti, hogy a társaság veszélyes riválissá vált az alaplapgyártók szemében.

Mivel a VIA Technologies immár konkurenciának számít, az alaplapgyártók könnyen elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben nem rendelnek a társaságtól alaplapi chipkészleteket, és inkább másik cégekhez, a Silicon Integrated Systems-hez (SiS) és az ACER Laboratories Inc.-hez (ALi) fordulnak. A hírek szerint a legtöbb olyan alaplapgyártó cég is ezt a lépést fontolgatja, amely egyébként rendkívül szoros partnerkapcsolatban áll a VIA Technologies-zel.

Mindez azt jelentené, hogy a VIA chipkészletes alaplapok majdhogynem csak a saját márkanév alatt kiadott modellekre korlátozódnának. Szakértők szerint azonban egyelőre korai lenne konkrétumokról beszélni, mivel a VIA egyelőre még csak terveket dolgozott ki, a megvalósítás várat magára.

Egyes vezető alaplapgyártók ugyanakkor kétségbe vonják, hogy a VIA Technologies a közeljövőben képes lenne saját alaplapokat kifejleszteni. Elmondásuk szerint ha az alaplapgyártás olyan könnyen elkezdhető lenne, ő maguknak sem tartott volna 10 évig a termékek kifejlesztése. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a VIA-t, mint az egyik legnagyobb alaplapi chipsetgyártót, nehezen lehetne teljesen kezdőnek minősíteni az alaplapiparban.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások