Mi a helyzet a DRAM piacon?

Mi a helyzet a DRAM piacon?

2001. november 6. 01:55, Kedd
A japán Nihon Keizai Shimbun magazin egyik napokban megjelent számában az olvasható, hogy az észak-amerikai számítógépes piac minden eddiginél rosszabb eladási mutatói a japán PC-piacon is éreztetik hatásukat, melynek következtében az ebben a piaci szegmensben érdekelt japán cégek az elmúlt négy évben most először számolnak komolyabb visszaesésekkel. Magyarul ez azt jelenti, hogy a világ egyéb régióihoz hasonlóan a japán PC gyártók a hazai és a külföldi piacokon egyre kevesebb számítógépet tudnak eladni, mely jelenség egyébként nagyon komoly hatással van a DRAM memóriák piacára is, mely piacon egyébként immár huzamosabb ideje jelentős túlkínálat van.

Habár a Hitachi, a Toshiba, az NEC és a Mitsubishi Electric, vagyis a legnagyobb japán DRAM gyártó cégek mindent megtesznek annak érdekében, hogy megállítsák a különböző memóriákat dömping árakon kínáló dél-koreai DRAM gyártó cégek térnyerését, és ezáltal stabilizálják a memóriamodulok árait, az előrejelzések szerint a memóriachipek piacán továbbra is komoly árcsökkenésekre lehet számítani. Jelenleg egyébként a 128 Mbites DRAM memóriachipek ára 0,80 - 1,10 dollár körül mozog, ami azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben több mint 90 százalékkal csökkent ezen memóriachipek ára, ami pestiesen szólva nem semmi, és ahogy azt már jeleztem, ez még mindig nem jelenti a mélypontot.

Ezen tendenciának természetesen mi, azaz a hétköznapi felhasználók örülünk a legjobban, a memóriachipek gyártásával foglalkozó japán cégek azonban már annál kevésbé. Különböző források szerint a japán gyártók annak örülnének, ha a DRAM memóriák ára legalább 300, azaz háromszáz százalékkal növekedne a közeljövőben, ugyanis kizárólag ebben az esetben lehetne nyereséges a memóriagyártás. Egyes japán cégek pedig érdekes módon a rendkívül nyomott árak mellett sem tudnak megfelelő mennyiségű memóriamodult eladni, így ezen cégek abban bíznak, hogy a nem kis memóriaigényéről ismeretes Windows XP megjelenése valamelyest javítja az eladási mutatókat.

A körülmények tehát különböző megszorító intézkedések bevezetésére kényszerítik a japán memóriagyártó cégeket, vagyis némelyikük bezárja kapuit, másikuk pedig áttér a nem a PC-s piacra szánt DRAM memóriák gyártására, az pedig egyáltalán nem meglepő, hogy a legtöbb érintett cég elhalasztja aktuális gyártósor-fejlesztéseit.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások