Az AMD kihelyezi a processzorok gyártását

Az AMD kihelyezi a processzorok gyártását

2001. november 9. 16:00, Péntek
A piacvezető Intel elleni hatékonyabb küzdelem érdekében az Advanced Micro Devices 2003-tól várhatóan szerződéses gyártókkal is készíttetni fog processzorokat.

Az AMD egy, pénzügyi elemzők számára tartott konferencián jelentette be, hogy a társaság a korábbi tervekkel ellentétben 2003-tól egy külső cég gyártókapacitását is igénybe veszi a CPU-k előállításához. A külső gyártó kezdetben 90 nm-es csíkszélességű technológiával fogja gyártani a chipeket, akárcsak maga az AMD. A társaság közelmúltban megnyitott Drezdai gyára, ahol az Athlon és Duron processzorok készülnek, a jövő év közepén éri el teljes gyártókapacitását.

Az AMD számára már korábban nyilvánvalóvá vált, hogy a piaci részesedés növeléséhez nagyobb gyártókapacitás szükséges. Az új gyárak létesítése azonban óriási összegeket emészt fel, így felmerült a kihelyezett gyártás lehetősége, amely segítségével mintegy 25 százalékkal növelné gyártókapacitását a társaság. Egyes hírek szerint a tajvani United Microelectronics (UMC), mint a legesélyesebb jelölt, már gyártott AMD Athlon processzor mintapéldányokat a közelmúltban.

A kihelyezett gyártás mellett az AMD új gyárak létesítésével is növelni kívánja CPU és flash memória gyártókapacitását. A társaság 2005-ben nyitja meg azt a két üzemet, amelyek már a kezdetektől a költséghatékony 300 mm-es szilíciumostyákkal fognak dolgozni. Az új flash gyárat a Fujitsuval, a processzorgyárat pedig egy meg nem nevezett céggel közösen fogja használni a társaság. Az egyelőre ismeretlen társgyártó várhatóan az AMD két technológiai partnere, a Motorola vagy az IBM egyike lesz.

W. J. Sanders, az AMD vezérigazgatója elmondta, hogy a cég negyedik negyedéves eredménye a jelek szerint az előjelzéseknek megfelelően fog alakuli. A társaság várhatóan a jövő év második negyedében ér el ismét nyereséget. A chipgyártó a jövő évet nyereséggel szeretné zárni, ehhez a vezetők elmondása szerint azoban stabil részesedés szükséges az asztali CPU- valamint flash piacon, és a társaságnak be kell törnie a mobil és üzleti szegmensbe is.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások