Intel: újabb árcsökkentés januárban

Intel: újabb árcsökkentés januárban

2001. november 12. 20:31, Hétfő
A chipóriás Intel az idei nyár óta már két alkalommal csökkentette processzorainak árát. A következő árváltozás jövő januárra várható.

Az Intel csúcskategóriás Pentium 4 processzorának ára az idei év folyamán drasztikusan lecsökkent. Bár a mindenkori csúcsmodell ára jellemzően 400 dollár fölött maradt, az eggyel lassabb modell ára már rendszerint jóval barátságosabb. Az Intel legközelebb a jövő év elején, egészen pontosan január 27-én változtat ismét CPU árain. Bár a januári árcsökkentés mértéke nem lesz túlzottan nagy, a várható árak listáján már a 130 nm-es technológiával készülő Northwood Pentium 4-esek is szerepelnek, ami megér egy bepillantást.


A táblázatból kitűnik, hogy a 130 nm-es technológiára épülő Northwood Pentium 4 CPU-k azonos órajel esetén is drágábbak, mint a jelenleg is kapható 180 nm-es csíkszélességgel készülő Willamette modellek. Mindez az új technológia, valamint a megduplázott L2 cache mérettel (512KB) elért kismértékű teljesítménynövekedés eredménye.

Különösebb viszont, hogy a 2,0 GHz-es Northwood csak mintegy 7 százalékkal kerül többe az azonos órajelű Willamette Pentium 4-nél. Az Intel minden bizonnyal nem szeretné a magas árral elrontani a Northwood Pentium 4-esek piacát, amelyek egyébként várhatóan hamar átveszik majd a 180 nm-es változatok helyét.

A január 27-ei árcsökkentésekkel egyidőben az Intel kiadja az 1,3 GHz-es, Tualatin magra épülő Celeron processzort is. Az új Celeron modell ára 120 dollár lesz.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások