Intel Hannacroix alaplap

Intel Hannacroix alaplap

2001. november 14. 05:19, Szerda
A világ legnagyobb chipgyártójaként nyilvántartott Intel képviselői az e héten megrendezésre kerülő Comdex számítástechnikai szakkiállítás keretein belül bemutatták a cég Hannacroix névre keresztelt újdonságát, mely nem más, mint egy olyan következő generációs alaplap prototípus, melynek segítségével az Intel az összes olyan technológiát demonstrálni kívánja, melyeket az Intel a különböző alaplapgyártó cégek közeljövőben napvilágot látó alaplapjain szívesen viszontlátna. A Hannacroix ezek szerint olyan megoldásokkal van ellátva, mint például egy USB 2.0 (Universal Serial Bus) kontroller, egy Serial ATA merevlemez vezérlő, egy hatcsatornás integrált hangrendszer, valamint egy 802.11b, illetve Bluetooth vezeték nélküli hálózati szabványokkal kompatibilis kontroller.

A Hannacroix típusú újgenerációs alaplap a legfrissebb bizonyíték arra, hogy az Intel mind az USB 2.0, mind az IEEE 1394a (FireWire) szabványokat támogatni kívánja a közeljövőben, vagyis nem kíván állást foglalni amellett, hogy a felhasználók melyik szabvánnyal kompatibilis digitális fényképezőgépeket, MP3-lejátszókat, hálózati kártyákat, vagy merevlemezeket használjanak. Az Intel rendkívül nagy hangsúlyt fektet ezen új technológiák támogatására, hiszen például az USB esetében a 2.0-s szabvány a korábbi szabványoknál jelentősen nagyobb adatátviteli sebességet tesz lehetővé. Érdekesség, hogy a Microsoft eleinte tagadta, hogy legújabb operációs rendszerében, a Windows XP-ben lenne USB 2.0 támogatás, később azonban már kiállt az új technológia támogatása mellett.

Az USB 1.1-es szabvány által elérhető maximális adatátviteli sebesség 12,5 megabit/s, az USB 2.0 hasonló adata pedig már 480 megabit/s, vagyis ténylegesen jelentős a két szabvány közötti sebességnövekedés. A sokak által az USB legkomolyabb konkurensének tartott FireWire technológiát eredetileg az Apple Computer fejlesztette ki, napjainkban azonban egyre nagyobb teret nyer a PC-s platformon is. Az IEEE 1394a szabványnak megfelelő FireWire kontrollerek maximálisan 400 megabit/s-os adatátviteli sebességre képesek, vagyis kicsit lassabbak az USB 2.0-s vezérlőknél, azonban már nem kell sokat várnunk az utód, az IEEE 1394b széles körben történő elterjedésére, mely szabvány maximálisan 800 megabit/s-os adatátviteli sebességet tesz lehetővé.

Az Intel Hannacroix alaplap USB 2.0 konrtollerét az NEC, IEEE 1394a chipjét pedig az Agere Systems gyártotta, a Serial ATA vezérlő Marvell, a hatcsatornás audiorendszer pedig Cirrus Logic gyártmányú.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások