PowerNow! probléma a Windows XP-ben

PowerNow! probléma a Windows XP-ben

2001. november 15. 15:06, Csütörtök
A Microsoft szépen csöndben kijavította újgenerációs operációs rendszerének, a Windows XP-nek azon hibáját, miszerint a szoftver nem engedélyezte az AMD hordozható számítógépekbe szánt processzorai energiagazdálkodási rendszereinek a működését. A Microsoft által kiadott javítást követően azonban már mind az AMD Athlon 4, mind a mobil AMD Duron processzorokat használó notebookok kihasználhatják az említett chipek PowerNow! technológiáját, melynek köszönhetően egyébként jelentősen megnövekedhet a notebookok egy feltöltéssel történő működési ideje, ugyanis a PowerNow! technológia lényege, hogy amennyiben nincs szükség maximális teljesítményre, a chip csökkenti teljesítményét és ezáltal fogyasztását is.

A Microsoft szerint az említett probléma kizárólag azon AMD processzorral szerelt notebookos felhasználókat érinti, akik egy másik operációs rendszerről a napokban átálltak Windows XP-re, ugyanis a számítástechnikai kereskedésekben kapható normál dobozos Windows XP szoftverekből hiányzik egy amdk7.sys nevű fájl, mely az említett mobil AMD processzorok által használatos PowerNow! technológia igénybevételéhez elengedhetetlen. Az AMD képviselői szerint a mobil AMD processzorokkal szerelt újabb hordozható számítógépeken már olyan Windows XP található, melyben az amdk7.sys nevű fájl is helyet kapott.

A Microsoft a közelmúltban feltette az internetes oldalaira a probléma javítására hivatott csomagot, melynek készítési dátuma egyébként október végi, vagyis pár nappal azelőtt készült el, mielőtt a Windows XP kereskedelmi forgalomba került.

Az érdekes inkompatibilitási problémából eddig nem lett túl nagy botrány, mindenesetre sem a Microsoftnak, sem az AMD-nek nem tesz jót egy ilyen kellemetlenség, még ha az igen parányi is. Az AMD legújabb reklámjaiban egyébként úgy reklámozzák a különböző AMD termékeket, hogy azok kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a Windows XP-vel és természetesen teljes mértékben kompatibilisek vele. Sokakban egyébként ellenérzéseket váltott ki, hogy az AMD legújabb processzorait a Windows XP-hez hasonló XP jelzővel illette, vagyis lényegében az AMD is meg szeretné lovagolni a Windows XP sikerét, persze a cég vezetői tagadják, hoyg erről lenne szó.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások