Egyre népszerűbb a DDR

Egyre népszerűbb a DDR

2001. november 16. 01:38, Péntek
A DDR-SDRAM -ok elterjedtsége az utóbbi időben drasztikusan megnövekedett a PC grafikus kártyák és játékkonzolok piacán, amely az ATI és nVidia gyártók új, nagyteljesítményű kártyáinak, valamint az Xbox játékkonzolnak köszönhető.

A DRAM-gyártók szerint a DDR-SDRAM -ok nem csak a PC-k memóriájaként állják meg a helyüket, de emellett rendkívül népszerűek a nagyteljesítményű grafikus kártyák piacán is, ahol egyébként először megjelentek. A szoftveróriás Microsoft napokban kiadott Xbox játékkonzoljával a memóriatípus egy új üzletágat is meghódított, amely a konzol sikere esetén szintén jelentős bevételi forrás lehet a DRAM gyártók számára.

A DDR-SDRAM elterjedtsége a videókártya piacon várhatóan 25 százalékkal fog emelkedni a jelenlegi negyedévben, ami összesen mintegy 60 millió chip eladását jelenti az októbertől december végéig tartó időszakban. A nagyteljesítményű memóriatípusból emellett egyre több kártyán található 64, illetve esetenként 128 MByte a korábban szokásos 32 MByte helyett. A játékkonzol piacon a Microsoft Xbox konzoljaiba havonta 2-3 millió DDR chip kerül majd beépítésre.

A koreai Hynix Semiconductor (korábban Hyundai Electronics) szerint az idei év második negyedében a 32 MB-os DDR konfigurációk a grafikus kártyák piacának 33 százalékát képviselték, a 64 MByte-osak ugyanakkor pedig mindössze 17 százalékot. A mutatók a harmadik negyedévre 45, illetve 19 százalékra emelkedtek. Az év végéig emellett várhatóan jelentős növekedést fog mutatni a 64 MByte-os megoldások piaci részesedése a 32 MByte-osokhoz képest is.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások