Az IT szektor ajándékozási szokásai

Az IT szektor ajándékozási szokásai

2001. november 19. 15:48, Hétfő
Közeledik a karácsony, azaz a szeretet, valamint nem utolsó sorban a nagy ajándékozások ünnepe, és ezzel természetesen a piackutató cégek is teljes mértékben tisztában vannak, így az sem meglepő, hogy a TechRepublic Community Research Group legfrissebb tanulmánya azzal foglalkozik, hogy a számítástechnikában, illetve a technológiai szektorban foglalkoztatottak milyen karácsonyi ajándékozási szokásokkal rendelkeznek.

A felmérésből kiderül, hogy az említett szektorokban foglalkoztatott amerikaiak legnagyobb része nem különböző szépirodalmi műveket, vagy konyhai robotgépeket fog ajándékozni, illetve kapni, hanem sokkal inkább valamilyen számítástechnikai berendezést, illetve perifériát, sőt a komplett számítógépek, a laptopok és a kéziszámítógépek is az ajándékozási listák élén állnak. Érdekesség, hogy a felmérés szerint az IT szektorban dolgozók ajándékozási szokásai nagy mértékben függnek attól is, hogy az adott személyek milyen szakterületen dolgoznak.

A tanulmány szerint amennyiben van egy amerikai rendszergazda rokonunk vagy ismerősünk, akkor elég nagy a valószínűsége annak, hogy egy komplett asztali számítógépet kapjunk tőle, ugyanis minden ötödik amerikai rendszergazda ilyen ajándékot vásárol majd idén karácsonykor, minden hetedik rendszergazda pedig digitális fényképezőgépet vesz ajándékba szeretteinek. A rendszergazdák ajándékozási listáján ezenkívül előkelő helyet foglalnak el a különböző kéziszámítógépek, DVD-lejátszók és egyéb számítógépes perifériák is.

A felmérés keretein belül megkérdezett, technológiai cégeknél dolgozó tanácsadók mintegy 24 százaléka kéziszámítógépet vásárol majd karácsonyi ajándék gyanánt, 22 százalékuk pedig laptopot tesz majd a karácsonyfa alá.

Érdekesség, hogy ahogy haladunk felfelé a ranglétrán, a technológiai cégek magasabb beosztású alkalmazottjai inkább olcsóbb eszközöket kívánnak a karácsonyfa alá tenni, így ezen alkalmazottak körében a hordozható digitális audiolejátszók, azaz az MP3-lejátszók számítanak ajándékozási favoritnak. Ugyancsak meglepő, hogy a vezető beosztású amerikai IT szakemberek szeretnének leginkább karácsonyra Xbox játékkonzolt kapni.

Az IT cégek technológiai támogatás részlegén dolgozók, a fejlesztők, valamint az ügyintézők ajándékozási listáján a CD-író berendezések foglalják el az első helyet, de a fejlesztők legtöbbje a közelmúltban debütált Windows XP operációs rendszert is felvette a maga kis listájára.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások