Nokia, Borland: Közös alkalmazásfejlesztés

Nokia, Borland: Közös alkalmazásfejlesztés

2001. november 22. 06:49, Csütörtök
A finn mobilkommunikációs óriás Nokia Corp. a jövőben nyitottabbá kívánja tenni a mobil eszközökkel kapcsolatos fejlesztéseket. A társaság Borlanddal kötött megállapodása egy újabb lépcsőfok ennek elérésében.

A két társaság bejelentése szerint a szoftverfejlesztő eszközöket készítő Borland Software Corp. a Nokia Series 60 és Symbian OS platformján nyújt majd hatékony megoldásokat a szoftverfejlesztésre. A Borland Java fejlesztőkörnyezetei, a JBuilder és a JBuilder MobileSet a jövőben támogatni fogják a Nokia Series 60 Platformot, a Borland C++ -ba pedig a Symbian OS platform támogatása kerül bele. A Nokia platformokat támogató Borland megoldások a jövő év első felében készülnek el. A cél annak elérése, hogy a szoftverfejlesztők több alkalmazást tudjanak készíteni a mobil eszközökre. A bejelentésre a hétfőn megrendezett 6. Nemzetközi Nokia Mobil Internet Konferencián került sor.

A Nokia a nyitott mobil architektúra nevű kezdeményezést az elmúlt heti Comdexen indította útjára olyan nagy mobilgyártó cégekkel közösen, mint a Motorola Inc., a Siemens AG, valamint a Sony Ericsson Mobile Communications AB, illetve olyan szolgáltatókkal, mint az NTT DoCoMo Inc. és a Vodafone Group PLC. A cél a mobil internet architaktúra nyitottá tétele.

A nyitott architektúra megvalósítását olyan új megoldások elterjedése tette szükségessé, mint a GPRS (General Pocket Radio Service - Általános Csomagkapcsolt Rádiószolgáltatás), vagy akár a 3G (3. generációs mobilhálózat). A társaságok dollármilliárdokat áldoztak az új rendszerek kifejlesztésére, a spektrumlicenszek megvásárlására, ezért elengedhetetlen, hogy az új megoldások a lehető legszélesebb körben elterjedjenek. Az nyitott szabványok, mint amilyet a Nokia és a Borland fejleszt, lehetővé teszik, hogy az alkalmazások illetve szolgáltatások a mobil eszközök széles skálájával kihasználható legyen.

A mostani Nokia - Borland megállapodás egyébként nem az első, a Borland már a Nokia Symbian OS-alapú 9210 Communicator eszközéhez is kínál fejlesztői eszközöket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások