Virágzó grafikuskártya piac

Virágzó grafikuskártya piac

2001. november 29. 16:55, Csütörtök
Az olyan nagy, grafikuskártyák gyártásával foglalkozó cégek, mint például a Leadtek, a Prolink Microsystems, a CP Technology, vagy a Gigabyte mostanában rendkívül sok monitorkártyát adnak el, mely egyszerűen azzal indokolható, hogy mostanság óriási a kereslet az ilyen perifériák iránt. A kedvező eladási adatokban minden bizonnyal az is közrejátszik, hogy a manapság forgalomban lévő grafikuskártyák közül még az olcsóbb kategóriába tartozó termékek is kiváló teljesítményt nyújtanak, vagyis kijelenthetjük, hogy manapság megéri ilyen eszközöket vásárolni, persze nem vitás, hogy az olyan csúcsmodellek, mint például a GeForce3, vagy az ATI Radeon 8500 nem állnak az eladási listák élén, de ez így természetes.

A monitorkártyák gyártásával foglalkozó cégek szerint a piacra rendkívül kedvező hatást gyakorolt az olcsóbb Pentium 4-es számítógépek megjelenése, ezekbe a konfigurációkba ugyanis általában olyan középkategóriás monitorkártyákat vásároltak a felhasználók, mint például a GeForce2 MX400, mely egyébként vitathatatlanul az eladási toplisták első helyén tanyázik, vagyis az ilyen kártyák jelentik a legkomolyabb bevételeket a gyártók számára.

Konkrét példát tekintve, a kiváló minőségű és jól tuningolható termékeket gyártó Leadtek az idei év első hónapjában mintegy 227 millió dolláros adózás előtti nyereséget könyvelhetett el, vagyis a cégnek ebben a tíz hónapban sikerült elérnie a korábban tervezett nyereség több mint 89 százalékát, ami rendkívül jó értéknek számít. A Leadtek különböző előrejelzések szerint november hónapban mintegy 500 millió dolláros forgalomra számíthat, vagyis elképzelhető, hogy a cég november végéig teljesíteni tudja az egész idei évre vonatkozó terveit.

A Gigabyte Technology azon tajvani alaplapgyártó cégek közé tartozik, melyek egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a monitorkártya bizniszre, ugyanis a cég ugyancsak úgy vélekedik, hogy a Pentium 4-es rendszerek térnyerése nagy mértékben segített a grafikuskártyák piacán, vagyis a Gigabyte lényegében nem hagyhatja ki a lehetőséget, hogy meghódítsa ezt a számára viszonylag új piaci szegmenst. Richard Ma, a Gigabyte elnöke szerint a grafikuskártya piacon előreláthatólag a jövő év közepéig nem lesz komolyabb változás, vagyis a cég reményei szerint az eladási mutatók továbbra is kedvezőek maradnak.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások