A perek ellenére is kiadja új DVR eszközét a SonicBlue

A perek ellenére is kiadja új DVR eszközét a SonicBlue

2001. november 29. 17:16, Csütörtök
A szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó SonicBlue szerdán kiadta legújabb digitális videófelvevőjét annak ellenére, hogy egyes amerikai TV hálózatok mindent megtettek ennek megakadályozásáért.

A televízíós hálózatok szerint a SonicBlue ReplayTV legújabb változata megsérti jogaikat, mivel lehetőséget ad a felhasználónak a reklámok műsorból való kiszűrésére. Az eszközzel hosszú műsorok is a merevlemezre rögzíthetők, vagy akár leállítható egy élő adás, amely később tetszőleges időpontban folytatható. A nézők kihagyhatják a reklámokat a felvett műsorból, egyes felvételeket pedig megoszthatnak más ReplayTV felhasználókkal az interneten keresztül.

Mindez felháborított több vezető amerikai TV társaságot, köztük az ABC-t, a CBS-t, és az NBC-t, amely televíziók október 31-én együttesen beperelték a SonicBlue-t. Mivel az eszköz kiadását nem sikerült megakadályozni, a cél minden bizonnyal annak betiltatása lesz a cél. A SonicBlue Inc. új ReplayTV készülékének ára 700 és 2000 dollár között mozog, kiépítéstől függően. A legolcsóbb változat 40, a legdrágább pedig 320 óra felvétel tárolására képes.


A társaság részvényei az elmúlt napokban jelentős mértékben emelkedtek, amely részben az új ReplayTV eszközök megjelenésének tudható be, részben pedig annak, hogy a televízióhálózatok elvetették egy másik SonicBlue eszköz, a Go Video Dual Deck VCR ellen indított jogsértési pert. Egyes piaci szakértők szerint a TV társaságok által indított per nem más, mint egy újabb próbálkozás a digitális eszközök, illetve az internet kizsákmányolására.

Ken Potashner, a SonicBlue elnöke ugyanakkor elmondta, hogy a perek egyúttal fel is hívták az emberek figyelmét az új eszközre, és a rendelések a jogi eljárás bejelentése óta megduplázódtak. A vezető arról nem kívánt nyilatkozni, mennyi ReplayTV eszközt rendeltek a felhasználók a cég weboldaláról. - A ReplayTV 4000 olyan jó, hogy a TV társaságok nem akarják engedni a kiadását - mondta Potashner, és a jelek szerint a felhasználók is így gondolják.

A vezető a TV hálózatok vádjaira annyit mondott, az eszköz nem törli le a reklámokat, és a műsorok "összevissza" terjesztése sem lehetséges az interneten, főleg névtelenül. A felhasználók 15 társuknak továbbíthatják a felvételt, és választhatnak, hogy ki akarják-e hagyni a reklámokat, mondta.

Az elemzők szerint a SonicBlue ellen indított pert nem lesz egyszerű megnyernie a televízióknak, az óriásokkal való hosszas pereskedés ugyanakkor megviselheti a jóval kisebb kaliberű társaságot.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások