DDR-SDRAM: Emelkedő árak és gyártókapacitás

DDR-SDRAM: Emelkedő árak és gyártókapacitás

2001. november 30. 13:25, Péntek
A vezető DRAM gyártók az év végéig 50-200 százalékkal készülnek növelni DDR-SDRAM gyártókapacitásukat. Ameddig azonban a további szállítmányok nem jutnak el a piacra, drasztikus áremelkedések várhatók.

A jelentések szerint a többletszállítmányok hozzávetőleg egy hónap alatt juthatnak el a piacra, vagyis karácsonyig folyamatos áremelkedés várható a DDR-SDRAM memóriák piacán.

A koreai Samsung Electronics, amely a világ legnagyobb DRAM gyártója, az év végére 15 millió darab 128 Mbitesnek megfelelő DDR-SDRAM chip/hónapra kívánja növelni gyártókapacitását. A szintén Dél-Koreai Hynix Semiconductor a jelenlegi duplájára, azaz havi 7 millióra növeli a DDR chipek gyártási mennyiségét. A tajvani Nanya Technology 200 százalékkal növeli a legyártott DDR chipek mennyiségét, amely december végére eléri a havi 12 milliót.

A gyártók jelenlegi és várható gyártási mennyisége (128 Mbitessel egyenértékű DDR chipek, millió darab/hónapban):


A DDR-SDRAM modulok ára az elmúlt egy hónapban mintegy 80 százalékkal emelkedett, ami elsősorban a karácsonyi szezonnak, a DDR-SDRAM memóriákat alkalmazó Microsoft Xbox játékkonzol megjelenésének, valamint a piacot elárasztó Pentium 4-DDR megoldások kiadásának tudható be. A 128 Mbites DDR266 SDRAM chipek átlagára jelenleg 2,60 - 2,80 dollár között mozog, és az elkövetkezendő hetekben várhatóan tovább emelkedik.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások